Recension

: Varför finns jag?
Varför finns jag? Karin Salmson
2016
Olika förlag
7/10

Om andra sätt att bli till

Utgiven 2016
ISBN 9789188347053
Sidor 32
Illustratör Lina Sandquist

Om författaren

Karin Salmson är författare till ett trettiotal böcker för barn och vuxna. Varför finns jag? är en bok som bygger på frågan de flesta människor någon gång ställt sig, en universell och filosofisk tanke. Karin Salmson tycker att det finns så många böcker som berättar om hur andra barn har skapats och att det är dags för en bok som berättar en annan historia. En historia som fler och fler barn kan känna igen sig i.

Sök efter boken

När jag var liten var mitt sug efter böcker om hur barn blir till stort. Detta livets mysterium. Då, på sjuttiotalet, handlade böcker om hur barn blir till mest om hur en mamma och en pappa kramades väldigt mycket och sedan blev det en bebis. I en del böcker visades barnet i mammans mage omgärdat av en blomsterkrans, rätt onaturligt. I andra böcker fick jag reda på mer än jag ville veta. Visst förekom även böcker om adoption, men de kändes exotifierade. Mycket har hänt sedan dess tack och lov.

Nu ser familjebilden annorlunda ut. Det har den antagligen alltid gjort, men idag är vi mer upplysta om att det inte alltid handlar om mamma, pappa, barn när en familj ska beskrivas. Begreppet stjärnfamilj har myntats och är ett begrepp för alla typer av familjekonstellationer. Stjärnfamiljen utgår ifrån att varje människa är unik och att familjer kan se ut många olika vis.

Bilderboken Varför finns jag? tar avstamp ifrån ett barns frågvisa undran om varför en finns? Barnets mamma berättar att det handlar om att hon ville ha hen. Men hur då? Hur gick det till undrar ungen och ställer en massa frågor. Det hela landar på en storkklinik.

-Av en stork?
Är jag en fågel?
-Nej, det kallas bara så.
Någon som har spermier
kan lämna några där.

Det är stora frågor i en liten bok. Allting förklaras inte utan det är upp till läsaren att fördjupa sig i, om vidare frågor ställs. Och det lär det göras. Men jag tycker att det är väldigt fint att det lämnas glipor till läsaren att fylla i om det behövs. Att få berätta sin egen historia i avstamp ur denna kloka bok.

thumbnail_IMG_20170219_220335_158

Illustrationerna är enkla men innehåller detaljer att fastna vid. Karaktärernas blickar talar till en och de ger berättelsen en glöd. I bilderna finns små detaljer att prata om eller för den delen att skippa. Det lilla barnets frågvishet driver berättelsen framåt. Dock finns det inte många detaljer som visar vem som är vuxen och vem som är barn förutom att den vuxna är större. Det stör mig lite, men samtidigt kan jag tänka att det inte är så viktigt för barnen. De tänker sällan på sådana detaljer.

-Nej, du hade inte växt klart än.
I 40 veckor skulle du växa innan
du kom ut. Jag fick längta länge.

Barn behöver få bli bekräftade. De behöver få känna sig välkomna. Den här boken förklarar sådant som kan vara knepigt att berätta men lämnar samtidigt plats till läsaren att fylla i de personliga detaljerna. Det är både fint och väldigt viktigt.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2017-03-03 00:00 / Uppdaterad: 2017-03-04 09:58

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6862

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?