Recension

: Stiljournalen
Stiljournalen: Allt om klassisk herrstil Fredrik af Klercker
2015
Norstedts
7/10

Nytt om gamla kläder

Utgiven 2015
ISBN 9789113064109
Sidor 184

Om författaren

Fredrik af Klercker brinner för mode och kläder men framför allt för stil och dess historia. Som ung jobbade Fredrik extra i klädbutik i Stockholm för att så småningom starta ett eget klädmärke under namnet af Klercker. Fredrik jobbar dessutom som ansvarig för herrdelen på auktionshuset Bukowskis vintageauktioner samt som representant för det anrika herrskrädderiet Bauer.

Sök efter boken

Jahapp … Jag är märkligt kluven till den här typen av böcker. En del av mig tycker att de kan vara både upplysande och lite underhållande, en annan del (kanske den gamla punkaren?) blir ganska irriterad. Men jag börjar boktipset med det som är positivt.

Fredrik af Klercker har samlat ihop sin erfarenhet (lång) och sina kunskaper (omfattande) om klassisk herrstil i en informativ och snyggt designad bok med många illustrationer och exempel. Boken täcker det mesta inom ämnet, från kostymen till sportkläderna. Historien bakom plaggen nämns i artiklarna och man får massor av tips och trix så att man icke behöva göra bort sig i finare sammanhang. Allt från strumplängd till slipsknutar avhandlas kunnigt och ibland till och med lite roligt. Stilikoner från ”Beau” Brummell till Robert Redford dyker upp som inspiration mellan kapitlen.

Som presentbok eller uppslagsbok för mannen med ett nyvaknat intresse för kläder och stil är den föredömlig och en bra representant för sin genre. Undrar man något om vilken sko man ska ha på sig när, eller var man bör placera monogrammet på sin skjorta finns svaren här. Förutom kläd- och stilhistoria finns ett kapitel om klädvård och ett annat om kroppsvård, lite resetips och herrklubbar ryms också innanför pärmarna.

Det var det positiva, en fin bok inom sitt ämne helt enkelt. Vad finns det då att störa sig på kan man fråga sig.

Tja … Dels att jag inte tycker att den nämvärt skiljer sig från liknande böcker i ämnet, själva grunden i den klassiska herrstilen är ju just att den är klassisk, inte mycket händer (eller ska hända), så har man läst en tidigare bok så vet man redan det mesta. Men böcker finns ju inte alltid i tryck och Stiljournalen är den senaste varianten på svenska. Har man intresset men inte något av de tidigare volymerna som avhandlar ämnet fyller den sin plats i hyllan.

Trots baksidestextens brasklapp, ”Och den som kan klädkoderna kan också med gott självförtroende välja att bryta mot dem!”, kan jag störa mig på den kategoriska tonen och den onödiga formaliteten som alltid är en del av den här sortens guider, punkaren i mig skriker av panik och upprorsanda. Vad är det för fel på svarta t-shirts till exempel (Fredrik tycks ha svårt för svarta kläder överhuvudtaget, undantaget högtidskläder), vad är problemet med bruna skor på kvällen, varför måste shortsen vara så korta?

Att skilja agnarna från vetet och sortera folk i olika fack är en av den klassiska herrstilens huvuduppgifter. Det är en klassmarkör att vara medveten om vissa klädkoder vare sig man sedan väljer att följa eller bryta mot dem. Att fylla garderoben med kläderna Fredrik rekommenderar att man ska ha kostar också en hel del pengar. Var man prioriterar att lägga sina slantar beror inte bara på vad man är intresserad av utan också hur många mynt man faktiskt har att spendera.

Att inte alla behöver en smoking i garderoben är väl självklart. Men faktum kvarstår att vi i vissa sammanhang fortfarande bedöms efter vad vi har på oss för kläder och att alla har inte råd med det som krävs för att accepteras av en del grupper i samhället.

Nåväl, om vi bortser från klassperspektivet och det petimeteraktiga i de mer formella sammanhangen så är boken ett utmärkt julklappstips för dem som inte är födda med min naturliga stilkänsla.

Joel Bergling

Publicerad: 2015-12-13 00:00 / Uppdaterad: 2015-12-13 13:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6386

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?