Recension

: Chic
Chic Karina Ericsson Wärn
2004
Albert Bonniers förlag
7/10

Hopp för en modeanalfabet

Utgiven 2004
ISBN 9100101044

Om författaren

Fotograf: Fabian Björnstjerna

Med en fot i Stockholm och en i Paris lever Karina Ericsson Wärn som hon lär. Hon arbetar både med konst och mode och är verksam som modeskribent i bland annat Damernas Värld samtidigt som hon undervisar på Konstfack.

Sök efter boken

Det här är faktiskt boken jag alltid har letat efter. Enligt baksidestexten blir man med hjälp av Chic "ett proffs på shopping och en fullfjädrad stylist utan klädproblem". För en modeanalfabet i en omgivning av ytterst stilsäkra och trendmedvetna väninnor skulle Chic faktiskt kunna vara räddningen. Dessutom betydligt billigare än att anlita en personlig stylist, antar jag.

Boken är disponerad på ett föredömligt sätt. Första kapitlet avhandlar underkläder och därefter avhandlas i rasande takt vad som passar min kropp, vad passar min ålder, smarta lösningar, speciella tillfällen, skor, accessoarer, shopping, välvårdat och (puh) den perfekta garderoben.

Alla som någonsin har köpt en behå med ögonmått och slutligen stått där med dubbla tuttar kommer att gilla underklädeskapitlet. Och pojkvänner med presentambitioner kan säkert ha viss nytta av det också. Om inte annat så för att till fullo förstå mysteriet med bröstvårtsblommor.

Att klä sig för vad som passar sin kropp är en vetenskap jag uppenbarligen aldrig har behärskat. Här får jag lära mig att storbystade ska akta sig nogsamt för polotröjor och har man mage ska man passa sig för korta toppar eftersom "putet kikar ut". Man är med andra ord rökt direkt. Raskt vidare till jeans, byxor, kjolar, kappor och baddräkter. Vad passar till vad och vad passar just mig nedtill varvat med korta faktarutor om minikjolens historia och blåbyxorna som fick folkdräktsstatus.

"Smarta lösningar" är nog favoritkapitlet. Här får jag konkreta tips om vad en basgarderob bör innehålla och förundras över att den lilla svarta uppfanns 1926 av Coco Chanel bland annat med syftet att minska klassklyftor. Det hade man knappast trott. "Smarta lösningar" är enkla råd som faktiskt är möjliga att följa även för en modeanalfabet.

Sedan spårar det ur lite grann. För att förstå och uppskatta kapitlet "Skofetischist?" måste man nog nästan vara en själv. För någon vars främsta krav på en sko är att man ska kunna gå långt och fort i den har Manolo Blahnik-kulten en tämligen otäck sektkänsla. Å andra sidan finns även här konkreta tips om hur man tar hand om sina skor och jag är ju trots allt medveten om att det finns människor som tycker att klackar har existensberättigande. Accessoarer kommer jag nog heller aldrig att förstå till hundra procent och hur jag än anstränger mig kommer inte seriös shopping att stå på min agenda framöver heller.

Mode och stil är ett ytligt ämne och det här är en ytlig bok utan några som helst anspråk på att problematisera kring utseendefixering, ätstörningar eller andra mindre glamorösa sidor av att ha total koll på sitt utseende. Men genomgående får jag erkänna att det håller. Formgivningen är stilren, boken fylld av snygga bilder och ett genomtänkt innehåll. Jag gillar särskilt de små historiska tillbakablickarna i modets historia och det är också rätt skönt när man kan läsa sig till vad man absolut INTE får ha på sig eller kombinera. Då kan man i alla fall undvika det.

Jag blev inte direkt "ett proffs på shopping och en fullfjädrad stylist utan klädproblem" efter att ha läst den här boken. Men jag kommer att undvika vita strumpbyxor på mina taxben. Och jag tror att Chic kan bli en riktigt bra present till någon. Med glimten i ögat, såklart.

Helena Ehnbom

Publicerad: 2004-10-04 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-25 21:45

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1359

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?