Recension

: Bad Feminist
Bad Feminist Roxane Gay
2015
Bonnier
7/10

Dålig feminist = mänsklig feminist?

Utgiven 2015
ISBN 9789100152321
Sidor 397
Översättare Helena Hansson

Om författaren

Roxane Gay undervisar i kreativt skrivande och skriver bl.a. i The New York Times Book Review, Salon och Guardian. Hon är också redaktör för litteratursajten The Butter. Hennes roman An Untamed State, som utgavs på svenska våren 2016, har precis som essäsamlingen Bad Feminist legat på New York Times bästsäljarlista.

Sök efter boken

Jag är en dålig feminist, för jag vill inte bli satt på någon feministpiedestal. Folk som sätts på piedestaler förväntas posera oklanderligt. Sedan knuffas de ner när de klantar till det. Jag klantar mig hela tiden. Betrakta mig som redan nedknuffad.

Roxane Gay har en hel del problem med feminismen som sådan, och med sig själv som feminist. I sin essäsamling Bad Feminist har hon samlat texter som på olika sätt kretsar runt detta.

Gay har bl.a. doktorerat i retorik och undervisar i kreativt skrivande parallellt med sitt eget författande. Hon är bevandrad inom litteratur, film och teve, och flera essäer utgörs av analyser av kulturella uttryck med fokus på kön, ras och sexualitet. Hon skriver bl.a. om våldtäktskildringar i skönlitteratur, om den stereotypa representationen av svarta på film, och om sin stora kärlek till böcker som de om tvillingarna på Sweet Valley High eller Hungerspelen. Högt och lågt, för att använda ett tråkigt sätt att dela in kultur på, men jag tror ni förstår vad jag menar.

Andra essäer har mer samhällskommenterande ämnen – rasprofilering och New York-polisens program för att ”stoppa och muddra”, konservativa politikers besatthet av att kontrollera kvinnors kroppar och reproduktionsfunktioner. Hon skriver om hur hon, som den enda icke-vita på doktorandutbildningen, ständigt fick höra syrliga kommentarer om ”inkvotering”. Ibland helt öppet, ibland som en viskning andra doktorander emellan just som hon lämnade ett rum.

Gay gör genomgående skarpa iakttagelser och analyser, och hon presenterar dem med lika delar humor och allvar. Särskilt de essäer som har en starkt personlig vinkel är ofta väldigt roliga. Hon har en blick på sig själv som är allt annat än förlåtande, men ändå förstående. Hon är inte alls perfekt, och hon bjuder in oss i sin mänsklighet.

Men vad är det då för problem Gay har med feminismen som sådan? Jo, dels dess oförmåga att väva in flera parallella perspektiv i sina analyser och det motstånd som hon upplever finns mot att integrera olika gruppers erfarenheter – rasifierade, queera, icke-västerländska. Dels har hon en idé om att en riktig feminist, ”en god feminist”, förväntas vara korrekt hela tiden. Som om man inte kan eller får vara med i skaran om man inte kapar allt hos sig själv som kan skava eller vara motsägelsefullt. ”Måttstocken för det riktiga sättet att vara kvinna och/eller feminist verkar ständigt förändras och ständigt vara ouppnåelig.” Gay skriver om sina motsägelsefulla drag som hon menar gör henne till en dålig feminist: att hon läser Vogue, gillar rosa, lyssnar på sexistisk rap, rakar benen och har åsikter om maxiklänningar. Att hon gillar män, vill ha barn och ofta får lust att stänga dörren till arbetsrummet för att gråta en skvätt.

Jag kan förstå tanken, eller känslan, men kan ändå tänka att det är en onödig idé att underblåsa. Även om motivet är ett annat så förstärks motsatsparet bra/dålig feminist, samtidigt som myten om ”de riktiga feministerna” som manshatande, militanta och humorbefriade tryggt lever vidare. Mänsklig feminist tänker jag, snarare än dålig. För sedan fortsätter hon ju med att skriva om hur djupt engagerad hon är i frågor som är centrala inom den feministiska rörelsen. Och hon har ju trots allt skrivit en hel essäsamling på temat.

Oavsett vilka problem jag har med feminismen så är jag feminist. Jag kan inte och vill inte förneka att feminismen är viktig och absolut nödvändig. Precis som de flesta människor är jag full av motsägelser, men jag vill ändå inte bli behandlad som skit bara för att jag är kvinna.

Bra eller dålig, ibland kan ens personliga inställning till feminismen beskrivas så där enkelt. Jag vill inte bli behandlad som skit bara för att jag är kvinna.

Marie Gröön

Publicerad: 2015-12-14 00:00 / Uppdaterad: 2015-12-13 17:40

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6387

3 kommentarer

Låter som en intressant bok. Feminism väcker så mycket känslor hos människor.

Felicia Oregistrerad 2015-12-14 10:43
 

Hmm, denna boken verkar onekligen intressant. Får läsa den snart, kram på dig

Annamariaa Oregistrerad 2015-12-14 12:50
 

Åh vad sugen jag blev på att läsa den där boken nu! Tack så mycket för bra recension:)

Amanda Oregistrerad 2015-12-14 19:41
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?