Recension

: Livet deluxe
Livet deluxe Jens Lapidus
2011
Wahlström & Widstrand
4/10

En inte så spännande repris

Utgiven 2011
ISBN 9789146220299
Sidor 495

Om författaren

Fotograf: Anna-Lena Ahlström

Jens Lapidus är född 1974 och bosatt i Stockholm. Han arbetade tidigare som jurist på advokatbyrå
Mannheimer Swartling men bytte processrätten mot att bli försvarsadvokat på Försvarsadvokaterna. Debutromanen ”Snabba cash” utkom 2006. Efter det har det utkommit ytterligare två romaner i samma serie, ”Aldrig fucka up” och ”Livet deluxe”.

Sök efter boken

Det tog tre dagar innan jag kunde med att ta upp och läsa Livet deluxe på tunnelbanan. Först när jag tog av skyddsomslaget gick det att läsa ostört, utan att skämmas. Innan dess kunde jag inte riktigt komma från tanken på att omgivningen skulle tro att jag försökte verka ungdomlig och ville ingå i någon slags krets av 16-åriga tonåringar som snackar slang, åker skateboard och läser Jens Lapidus.

Egentligen är det oerhört fånigt. Att låta något så banalt som mina medresenärers eventuella fördomar begränsa valet av bok att exponera. Och ironin i det hela blir tydlig då Livet deluxe är en bok som cementerar just fördomar.

Jens Lapidus begränsar och snävar av mitt synfält genom presentera sin stereotypa och endimensionella bild av människorna och attributen i såväl förorten, som i villastaden och på Stureplan. I Snabba cash, den andra boken jag läst av Jens Lapidus, tänkte jag inte så mycket på detta, den var för spännande. Men Livet deluxe är inte speciellt spännande och då hittar man tid att tänka på annat.

Jag läser Livet deluxe som en underhållningsroman, med enda syfte att bli förströdd för stunden. Problemet med Livet deluxe är att den inte är roande, den är snarare ganska tråkig. Sega partier där inget händer, onödiga försök att tränga in i och förstå karaktärernas känslor och känsloliv. Det sistnämnda blir synnerligen tröttsamt då de tänker samma saker mest hela tiden. Jorge vill fixa feta cashen snabbt och gärna blåsa någon på vägen, Nathalie vill hämnas sin farsa och ser ner på omgivningen och Häggström saknar sin son.

Dessutom har jag svårt att hålla isär Snabba cash och Livet deluxe. Historien skiljer sig i vissa hänseenden, men dramaturgin, personerna och vissa nyckelscener är likartade och jag kan inte bli kvitt känslan av att ha läst samma bok förut, några år tidigare.

Maria Carlsson

Publicerad: 2011-08-02 00:00 / Uppdaterad: 2011-08-08 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4248

7 kommentarer

ajdå, och fyra av tio i betyg, man kastar sig inte direkt på boken

Karna Oregistrerad 2011-08-02 07:03
 

Jag har inte ens kommit halvvägs i boken ännu men jag tycker att den är rätt bra ändå. Inte lika bra som Snabba Cash var när man läste den för ett antal år sedan, men tillräckligt bra för att få min fantasi att flöda när den läses och tillräckligt bra för att jag ska vilja läsa vidare direkt efter att ett kapitel är färdigt.

MK Oregistrerad 2011-08-03 11:38
 

GRRRRRRYYYYYYYYYYYMMMM BOK !!
så jävla bra så jag fattar inte, mer böcker av jens lapidus vill vi ha !!!!!

F Oregistrerad 2011-08-31 21:12
 

”jävla bra” låter hemskt sjukt/perverst/dumt

Karl Oregistrerad 2011-09-10 01:41
 

Tror det krävs att man läst både Snabba Cash & Aldrig Fucka Upp för att riktigt uppskatta denna, som jag förstår det så har inte Maria Carlsson gjort det & då får man ju inte hälften av karaktärernas bakgrund mm.
Ingår ju lite i en Trilogi…

Själv har jag längtat efter den här boken och den överträffar mina förväntningar, KANON!

Jeppe Oregistrerad 2011-09-12 12:41
 

”I Snabba cash, den andra boken jag läst av Jens Lapidus, tänkte jag inte så mycket på detta, den var för spännande. Men Livet deluxe är inte speciellt spännande och då hittar man tid att tänka på annat.”

Läs lite bättre Jeppe (:

Petter89 Oregistrerad 2011-09-12 13:42
 

Jag har precis läst ut boken Livet DeLux, och jag ÄLSKAR den boken!!! REKOMENDERAS REKOMENDERAS!!!
Jag har dock inte läst dem andra, men sett filmerna..
Men jag stör mig på i slutet bara, vem fan är det som beställde morden!?!?!?!? Blir galeeen!! Nån som vet :P ?

Sandra Oregistrerad 2012-10-22 13:32
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?