Recension

: Konsten att döda. Så skriver du en kriminalroman
Konsten att döda. Så skriver du en kriminalroman Sören Bondeson
2011
Ordfront
10/10

Gediget, genialt och omfattande om hur du skriver en kriminalroman

Utgiven 2011
ISBN 9789170375385
Sidor 190

Om författaren

sorenbondeson
Foto: Gustaf Waesterberg

Sören Bondeson är född 1956 och debuterade 1989 med novellsamlingen Sent på förmiddagen. Sedan dess har han givit ut flera kriminalromaner och diktsamlingar, samt kokboken Rockresan: mat, musik, minnen 1955-2005 (2005). Han har också varit lärare i litterär gestaltning, främst på Skrivarakademin i Stockholm. I mars 2011 utkom Konsten att döda. , en handbok om hur man skriver kriminalromaner. Detta år blev han även Augustnominerad för sin diktsamling En m3 jord.

Sök efter boken

Som den poet jag är har jag på något vis alltid varit fascinerad av deckare. Det är det där med mörkret, ondskan och spänningen. Vem gjorde det och varför? Jag minns hur jag på min författarutbildning skrev ett par deckarnoveller, och faktiskt drömde om att skriva en hel roman i samma genre. Men det blev oöverstigligt. Jag har nämligen aldrig förstått det där gense snacket om att deckare a.k.a kriminalromaner skulle vara någon slags lägre stående litteratur? I min värld lägger man i dessa romaner till element. Intrigen breddas, karaktärerna får fler bottnar plus att det naturligtvis krävs att allting knyts ihop på slutet. Det funkar sällan att skriva om en seriemördare utan att blanda in polisväsendet samt juridiken ju. När jag fördjupade mig i lyriken på Skrivarakademin sneglade jag flera gånger på Sören Bondesons kurser i hur man skriver deckare. Nu, nästan tio år efteråt ger han ut en handbok och ingen är väl gladare än jag.

Det är ett ambitiöst projekt vi bjuds in till. Jag kan från början tillägga att detta är ingen bok för dig som aldrig tidigare skrivit. Snarare är detta handboken för dig som skriver en del, läser desto mer deckare och känner ett sug efter att pröva denna genre själv. Kanske har du redan prövat. Stångat dig galen och fastnat? Boken är uppdelad i många kapitel. Det börjar med ”Utgångspunkter och historik” där vi i en kategorisk uppdelning får lära oss skillnaden på deckare, polisromaner och thrillers. Detta känns ytterst upplysande för oss nördar. Därefter avhandlas ”Metoder och myter”, där Bondeson filosoferar dels kring författarmyten men även kring vad som krävs för att verkligen skriva en bok, och i vårt fall till och med en kriminalroman.

Under sina år som kurshandledare har Sören Bondeson hunnit leda många begåvade skrivare. I denna bok berättar hans elever Jens Lapidus, Åsa Larsson och Tove Klackenberg om sitt skrivande, samt ger tips och idéer utifrån sina författarskap. Bondeson använder även sina före detta elevers texter till att visa på olika matnyttiga saker. Men här finns även exempel från bland andra Minette Walters, Umberto Eco och Ernest Hemingways texter.

Något annat som Sören Bondeson anser vara viktigt är hur man får texten levande. Gestaltning är centralt i litterär text. Vi får lära oss nya begrepp inom ämnet och får olika exempel på hur man kan skapa intressanta huvud- och bipersoner. Boken är pedagogiskt uppbyggd med tydliga exempel vilket gör allting mer målande. Dialoger är svårt att skriva och något många drar sig för. Även här ger författaren tips och exempel på hur det faktiskt går att genom dialog göra så att texten känns autentisk, driver handlingen framåt och ger viktig information till läsaren.

Hur bygger man då en roman? Författaren tar upp det klassiska exemplet. Hur man skriver fem, sex briljanta sidor men inte kommer längre. Man tappar kontrollen över sin berättelse, tröttnar på sina karaktärer, fastnar och kommer inte vidare. Andra får en idé, skriver till sidan tjugosex i ett rus och sedan tar allting slut. Även i dessa kniviga fall vet Bondeson hur vi kan ta oss vidare. Sören Bondeson menar att för att lära sig skriva måste man läsa. Genom att undersöka vad som äger rum i en text kan man utveckla sitt eget skrivande. Vi får till och med en övningsuppgift att träna oss på.

Även språket avhandlas och det genom att börja berätta om dess uppkomst. När man sedan skrivit klart är det dags att skicka in sitt manus till förlag. Även här får vi tips från coachen. Det enda som fattas efter denna gedigna genomgång är att herr Bondeson kommer hem till en och baddar pannan samt serverar en te och kakor under skrivandets gång. Gott folk, detta är en helt fantastisk och fullödig hjälp till alla oss deckarförfattar-wannabees…

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2011-12-17 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-16 20:07

Kategori: Recension | Recension: #4475

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?