Recension

: Flickorna
Flickorna Lori Lansens
2008
Bra Böcker
8/10

Oförglömliga flickor

Utgiven 2008
ISBN 9789170026171
Sidor 368
Orginaltitel The Girls
Översättare Marianne Mattsson

Om författaren

Den kanadensiska författaren Lori Lansens var redan en framgångsrik manusförfattare när hennes första roman ”Rush Home Road” nådde läsarna 2002. Den blev snart en succé och översattes till flera språk. På svenska kom den 2005 med titeln ”Lång väg hem”. Lori Lansens bor med sin familj i Toronto.

Sök efter boken

Flickorna som boktiteln syftar på är Rose och Ruby Darlen, historiens äldsta siamesiska tvillingar som sitter ihop i huvudet. Strax efter födseln överges tvillingarna av sin unga mamma. I stället tas de om hand av sjuksköterskan tant Lovey och dennas make, farbror Stash. När vi först får träffa flickorna är de 29 år och det är osäkert om de ska överleva sin 30-årsdag.

Man får följa flickornas öden genom deras eget berättande. När de får veta att Rose har ett aneurysm i hjärnan som kommer att innebära slutet för dem båda, känner Rose att hon måste skriva ner berättelsen om sitt liv. Vem hon skriver den till vill jag inte berätta för jag vill inte avslöja för mycket. Ruby blir både lite avundsjuk och inspirerad när hennes syster sitter och hamrar på tangenterna hela dagarna så hon börjar också skriva och sedan växlar boken mellan systrarnas berättelser. Det är ett smart grepp av författaren att låta berättelsen växa fram på det sättet.

Boken är så välskriven att man nästan glömmer att det är fiktion och författaren visar upp sin yrkesskicklighet genom konststycket att ge flickorna helt skilda röster. Rose har författardrömmar och har skrivit i olika former under hela uppväxten. Därför är hennes berättelse också mest välskriven och litterär. Men det är faktiskt hennes systers ord som träffar läsaren rakt i hjärtat. De är mindre avvägda och utvalda och känns därför mer äkta på något vis.

Det är svårt att föreställa sig hur det känns att vara siamesisk tvilling, men när man läser den här boken får man åtminstone ett slags inblick i det. Man skulle kunna tro att det vore omöjligt att ha hemligheter för varandra, men så verkar inte alls vara fallet. Det är ganska roligt att läsa det som Rose skriver om Ruby, systern som hon känner lika bra som sig själv, och sedan läsa Rubys version, som kan vara helt annorlunda. Över huvud taget genomsyras boken av värme och underfundig humor.

Idén är annorlunda och mycket väl genomförd. Enda anledningen till att boken inte får toppbetyg är att den kan bli lite långrandig ibland. Men jag rekommenderar den varmt.

Sofia Luthman

Publicerad: 2009-05-22 00:00 / Uppdaterad: 2009-05-21 20:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3311

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?