Recension

: Trettonde sommaren
Trettonde sommaren Gabriella Sköldenberg
2018
Natur & Kultur
8/10

Flicklek på liv och död

Sommaren är deras tid. Deras värld. De båda kusinerna Angelica och Sandra, födda med exakt ett års mellanrum, har alltid tillbringat somrarna hos morfar på landet.

På ytan är det en idyll, men Sandra, den äldsta av kusinerna, är långt ifrån någon idyllisk lekkamrat. Sommarlekarna har alltid präglats av hennes vansinnesutbrott. Numera får kusinerna till exempel alltid exakt samma födelsedagspresenter, för att undvika svartsjuka utbrott.

Fast den här sommaren, när flickorna ska fylla tretton respektive fjorton, är Sandra annorlunda. Hennes hår är prydligt samlat i en stram fläta. Hon är artig och hjälpsam – så länge de vuxna ser. Men vad hon har lärt sig är kontroll, inte empati.

Angelica har alltid varit den snälla, den skötsamma och kanske fegaste. Som den yngsta av kusinerna är hon liksom född på efterkälken. Sandras nya, manipulativa skötsamhet utmanar henne på ett nytt sätt. Om Sandra är den ordentliga, vem blir Angelica då?

Det blir en farlig lek ett experiment i vad söta små flickor egentligen kan komma undan med. Det börjar som hyss, som barnsliga utmaningar, men var ska det sluta? Kommer den trettonde sommaren flickorna tillbringar tillsammans att bli den sista?

Gabriella Sköldenberg debuterar med en suggestiv och lyhörd berättelse, helt berättad ur Angelicas perspektiv, om maktkampen mellan ett sårigt barn och en oförstående vuxenvärld, om ett band mellan två unga tjejer som är svårt att bryta, ens om man vill det. Om en lek som går överstyr och som får konsekvenser som inte går att ta tillbaka.

Ella Andrén

Publicerad: 2018-06-16 00:00 / Uppdaterad: 2018-06-15 19:44

Kategori: Recension | Recension: #7379

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?