Recension

: Kulla-Gullas myrtenkrona
Kulla-Gullas myrtenkrona Martha Sandwall-Bergström
1986
Bonniers
7/10

Askungesagans sista akt

Utgiven 1986
ISBN 9148316180
Sidor 115

Om författaren

Martha Sandwall-Bergström föddes i Nävelsjö i Småland 1913 och dog 2000. Hon är författare till en rad romaner och noveller. Mest känd är flickbokssviten om Kulla-Gulla som också filmats flera gånger.

Sök efter boken

Alla som förtjänar varandra får varandra, och så lever de lyckliga i alla sina dagar. Exakt hur får man förstås sällan veta, men Gud så spännande det hade varit.

Jag tycker om ändå sådana här moraliska slut. Jag menar, det är väl därför det heter poetisk rättvisa, för att den återfinns nästan bara i litteraturen och sorgligt sällan i verkliga livet. Och nog behöver vi lite rättvisa här i världen.

Spännande blir det kanske inte riktigt. När nu vår guldlockiga hjältinna mött sin prins, i studenten, bokhållaren, wanna be-torparen och här också skolläraren Tomas gestalt, så vet vi förstås att den åldrade patron måste falla till föga och de snobbiga bekanta, med löjtnant Ivan i spetsen, måste få lämna godset med svansen mellan benen.

I Kulla-Gullas myrtenkrona upprepar Martha Sandwall-Bergström visserligen en smula intrigerna från seriens tidigare böcker – fast lite får nog den känslan också skyllas på förlagets infall att dela upp originalsviten på fler böcker än de faktiskt är skrivna som – men knyter ändå ihop sin berättelse väl. Det är en hel mängd karaktärer vi har fått följa genom Gullas uppväxt i de båda vitt skilda miljöerna, torpet och herrgården, och väl framme vid att ta farväl känns det ändå som att man tryggt kan lämna dem där. De har vuxit upp, de kommer att klara sig fint.

Eva Söderberg, som skrivit Kulla-Gulla-avhandlingen Askunge, madonna eller feminist?, sätter fingret på något när hon menar att författarinnan i de senare böckerna fasar ut sin hjältinna till förmån för mer realistiska askungar. Kulla-Gullas myrtenkrona handlar visserligen om vår hjältinnas kamp för att få gifta sig med sitt hjärtas utvalda, men är kanske ändå mest livaktig i skildringarna av de små flickorna i hennes skugga, eller snarare i hennes och Tomas ljuskrets. Tvätterskan Viktorias magra Nina med sin brudmyrten, prostens lilla handikappade Ester – en kärleksfull plädering för författarinnans egen handikappade dotter – Kulla-torpets lillunge som blivit patrons bortskämda favorit och Majsan på Hygget som till faderns huvudbry blivit en karsk och självständig husmor på torpet under hans bortavaro.

- En ä inte harre i sitt eget hus längre, sa han.
- Dä ä inte nödvändit att nån ska va harre, replikerade Majsan oberört, under ett halvt års tid har här bara funnits jämlikar i stugan, å dä har vi trivts bra mä. Vi vill inte ha nån som skälls å domderar.
Sammel tittade hjälplöst på Gulla.
- Jag förstår inte hurdan jäntan har blitt, sa han klagande, hon ä precis förstörd, ja tror allri mer dä går å få bukt med henne …
Gulla måste skratta, hon log Sammel rätt upp i ansiktet.
- Nej, Gud give att det aldrig går, sa hon.

I Tomas Torpare, slutligen, kan jag fascinerande nog vara precis lika förälskad som jag var när jag var tolv – om än med större inslag av sexuell frustration. Blir här så mycket som en kyss så tenderar det att vara med en kysk gärdsgård emellan. Men Tomas är den romantiske hjälten och som sådan alldeles lagom hjältemodig och perfekt. Han är vårdande och pysslig, han är studerad och idealistisk, han skaffar sig erfarenheter han kan dela med hjältinnan och både lär andra och sig själv. Ofelbar är han inte, hans försök till torparliv slutar inte sällan i slapstick (för att återigen använda Eva Söderbergs träffande beskrivning), men han lär sig och han försöker.

Med Tomas har Sandwall-Bergström skapat inget mindre än en folkhemshjälte och när Nina på sista sidan får kröna Gulla med sin myrtenkrona, då är det som en folkvald drottning och med hopp om en ljusare, rättvisare och lyckligare framtid.

Ella Andrén

Publicerad: 2009-05-23 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 21:53

Kategori: Recension | Recension: #3312

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?