Recension

: Varm mjölk
Varm mjölk Deborah Levy
2020
Norstedts
7/10

Tät och febrig relationsroman

Utgiven 2020
ISBN 9789113083179
Sidor 262
Orginaltitel Hot Milk
Översättare Eva Åsefeldt
Först utgiven 2019

Om författaren

Deborah Levy är författare och dramatiker. Hon debuterade 1989 med romanen Beautiful Mutants och skrev senare pjäser för Royal Shakespeare Company. Hennes båda tidigare romaner Simma hem och Varm mjölk var finalister till Bookerpriset. Deborah Levy är bosatt i London med två döttrar.

Sök efter boken

Sofia växer upp med sin mamma Rose som har oförklarliga symptom sen många år tillbaka – Rose fötter domnar bort och hon blir vissa dagar helt förlamad.

För att hitta vad som är fel åker Sofia och Rose till en klinik i Spanien där en läkare, doktor Gómez, gör alternativa studier inom ortopedi. Dr Gómez är deras sista hopp att få klarhet i vad som påverkar Rose hälsa.

Kliniken ligger i den lilla byn Almería, en sömning och dammig stad mellan havet och öknen. Miljöerna är torra, varma och känns som hallucinationer.

Sofias relation med mamman är nära utan att vara varm. Hon har blivit en spegelbild av sin mammas krämpor och beroendet mellan dem är förgörande för Sofia. Hennes egen identitet är vag och bitvis inte existerande.

Dr Gómez lägger omgående märke till den frätande relationen mellan Sofia och Rose, ifrågasätter och ställer obekväma frågor på sitt muntra vänliga sätt. Hans sätt att agera genom att fånga upp Rose ger Sofia möjlighet att skapa eget utrymme och få tid för sig själv.

Sofia går ut i hettan i den lilla byn och möter Ingrid, en excentrisk och självständig ung kvinna som jobbar som sömmerska. Sofias och Ingrids vänskap är utforskande och intensiv, en passion tar sin början.

Med den nyvunna tiden och identiteten börjar det även göras plats för Sofias far i hennes liv. Sofias pappa är en av de frånvarande fäderna. Han bor i Grekland och har inte på länge varit en del av Sofias liv. Som en del i sin frigörelse åker hon till Grekland och träffar honom och hans nya familj. Berättelsen får fler dimensioner när bitarna om pappan faller på plats.

Hela boken är drömsk och febrig och ibland mer mardröm än dröm ska sägas. Det är en dovhet i språket som gör mig illa till mods. Känslan av att vilket elände som helst kan hända förföljer mig genom texten.

Alla relationer i boken är komplexa, udda och sökande och är ständigt i centrum i boken. Till och med dykskolans hund är dysfunktionell och tar sin självklara plats i berättelsen.

Mammans krävande och kvävande sätt tar bort livslusten, anden och själen för Sofia och det påverkar även mig som läsare. Trots den något tunna pocketboken tar den lång tid att läsa och kräver fokus.  Ingen lättsam bok, men mycket läsvärd och den lämnar kvar en stor känsla av tacksamhet i mig.

Anna Magnusson

Publicerad: 2020-08-10 00:00 / Uppdaterad: 2020-08-09 18:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8188

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?