Recension

: Två systrar
Två systrar Ada Fredelius
2024
Ordalaget Bokförlag
7/10

Tonår och tystnad

Utgiven 2024
ISBN 9789174695977
Sidor 229

Om författaren

Ada Fredelius är i grunden journalist och arbetar som kommunikatör. Detta är hennes debut.

Efter att ha bott i Uppsala, Östersund, Beijing och Shanghai är Ada sedan 15 år tillbaka i Stockholms södra förorter. Nu bor hon i Bagarmossen med bättre hälft, två barn, akvariefiskar och tre sötvattensräkor.

Sök efter boken

Det är 33 dagar sen Ylva och Alice sist pratade med varandra. Trots att de är systrar. Trots att de bor i samma hus. Trots att föräldrarna gör sitt bästa för att försöka få dem att börja prata igen. Det verkar som om att ingenting hjälper när de två systrarna väl bestämt sig för sin tysta strategi. Inte ens resan till Kina verkar kunna föra dem närmare varandra.

En av de första känslorna jag får när jag läser Ada Fredelius Två systrar är; Äntligen! Äntligen en klassisk ungdomsbok som på ett enkelt sätt hanterar tonårens och livets svåra frågor. Det ska erkännas att jag inte läst särskilt mycket svensk ungdomslitteratur i det senaste, men desto mer av det som brukar benämnas YA (Young Adult). Och jag måste påstå att det finns en nyansskillnad, en viktig sådan. Den YA jag läst har mer fokuserat på att vara lättsmält, och känns ärligt talat ofta som om den riktar sig till vuxna läsare trots sin etikett. Vuxna läsare som vill ha sina böcker skrivna på ett visst sätt.

Två systrar är inte skriven för den vuxna läsaren, det är en ungdomsbok som vänder sig direkt till sin egen målgrupp. Utan omvägar. Ada Fredelius lyckas på ett enkelt sätt skriva om många svåra ämnen, samtidigt, utan att det känns krystat eller orealistiskt. Alice och Ylva har vuxit upp tillsammans och alltid varit relativt nära, och de har alltid haft ett självklart svar när folk frågat om de verkligen kan vara systrar. De är ju så olika!

Ylva är adopterad från Kina, men till allas förvåning får hon några år senare en lillasyster. Nu är de båda tonåringar och försöker navigera allt vad det innebär. Ylva söker i smyg på information om adoptioner, stulna barn och hur man kan hitta sina släktingar. Hon vågar inte dela med sig av sitt sökande men efter ett utbrott på föräldrarna blir det bestämt att hela familjen ska åka till Kina över sommaren och besöka barnhemmet hon kommer från.

Alice å sin är ofta avundsjuk på sin självsäkra storasyster, hon har vänner, är snygg och vet hur man tar sig fram i världen. Alice har en vän, och sitt musikintresse. Och den där spännande personen som hon brukar chatta med förstås. Han som alltid förstår henne. Som hon kan berätta allt för.

Anna Kain Wyatt

Publicerad: 2024-02-08 00:00 / Uppdaterad: 2024-02-07 17:49

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #9107

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?