Recension

: Madame Liangs tre döttrar
Madame Liangs tre döttrar Pearl Buck
1972
Albert Bonniers förlag
4/10

”Ni inbjuds att omedelbart återvända till ert hemland”

Utgiven 1972
Sidor 245
Orginaltitel The three daugters of madame Liang
Översättare Lisbeth Renner
Först utgiven 1969

Om författaren

Pearl Buck (1892-1973) föddes i Hillsboro, West Virginia, men växte upp och tillbringade stora delar av sitt liv i Kina, där hennes föräldrar var missionärer. Själv undervisade hon bland annat på universitetet i Nanjing. Buck har skrivit mängder av romaner och biografier varav flera också blivit film. Hon fick Nobelpriset i litteratur 1938.

Litteraturpriset 1938 – Nobelprisets sidor om Pearl Buck.

Sök efter boken

Mitt i det maoistiska Kina lever Madame Liang som i en kokong av lugn och lyx. Hon driver en framgångsrik lyxkrog och har kontakter bland högt uppsatta kommunister. När det begav sig var hon själv revolutionär. Numera lever hon tillbakadraget, läser förbjudna kinesiska klassiker och håller sina tankar för sig själv.

Sina tre döttrar har Madame Liang skickat till bekanta i USA. De lever under sina amerikanska namnformer Grace, Mercy och Joy och vet mycket lite om situationen i det alltmer tillslutna Kina. Så en dag får Grace, som är botaniker inriktad mot medicinalväxter, ett brev från den kinesiska regimen:

Ni inbjuds att omedelbart återvända till ert hemland. Vårt nya Kina har behov av sina unga män och kvinnor. Ni kommer att avsegla den tjugonde dagen i den tredje månaden med ångare från San Fransiscos hamn. Er resa är betald. Fartyget avseglar klockan ett. Vid ankomsten till Hongkong skall ni omedelbart fortsätta till fastlandet. Vid gränsen möter en person som ni inte känner men som känner igen er.

Liknande påtryckningar utsätts Mercys man, kärnfysikern John Sung, för och när paret väntar sitt första barn bestämmer de sig romantisk-patriotiskt för att barnet bör födas i Kina. Frågan är bara om John kan förlika sig med vad regimen vill använda hans kunskaper till?

Pearl Buck räknas sällan till de Nobelpristagare som riktigt stått emot tidens tand. Hennes böcker gick ut i stora upplagor för några decennier sedan och är svåra att missa på antikvariat, men några nya svenska upplagor efter 1983 har jag inte kunnat lokalisera. Liksom Doris Lessing nu var Buck förutom en av ännu få kvinnliga pristagare en av de riktigt populära. Så vart tog hon vägen?

Som många spännande författare – och, återigen, Nobelpristagare – stod Buck med fötterna på två kontinenter. Många av hennes romaner utspelar sig i Kina, där hon, eftersom föräldrarna var missionärer, levt från tre månaders ålder. Det är ett turbulent Kina hon beskriver. Ett patriotiskt, stöddigt, oändligt komplicerat och ibland desillusionerat Kina.

Madame Liang är en överlevare med högt utvecklad känsla för diskretion. Hennes försök att skydda döttrarna har emellertid gjort dem oförmögna till just den diskretion och smidighet som är nödvändig för att klara sig i det på en gång radikala och konservativa kinesiska samhället. De dubbeltydiga varningar hon skickar dem begriper de inte. Som samhälls-, revolutionsskildring och kommunikationstragedi har Madame Liang och hennes tre döttrar med andra ord sina poänger.

Romanens andra fokus ligger emellertid på de tre döttrarnas kärleksrelationer och här måste jag tyvärr ge kritikerna rätt. Här blir det språkligt och dramaturgiskt sett så melodramatiskt och smetigt att min impuls närmast är att gå och tvätta händerna. Männen är starka och plikttrogna, kvinnorna barnkära och sällan utan epitetet mjuk. I synnerhet slutet gör mig tveksam till om jag alls läst en ganska intressant berättelse om Kinas dramatiska historia eller någon sorts obehagligt konservativ kärlekskioskvältare.

Kan man bortse från dessa storvulna, dravliga kärleksskildringar innehåller romanen dock en hel del tankvärt, både om Kina och om vad som händer med människor när samhället förändras så drastiskt som där.

Textutdrag (Visa/göm)

Ella Andrén

Publicerad: 2008-06-07 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-30 23:40

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2939

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?