Recension

: Malibu brinner
Malibu brinner Taylor Jenkins Reid
2023
Bookmark
6/10

Sol, salt och surfingbrädor

Utgiven 2023
ISBN 978-91-89750-30-2
Sidor 399
Orginaltitel Malibu Rising
Översättare Cecilia Berglund Barklem

Om författaren

(f. 1983) bor i Los Angeles och har innan hon debuterade som författare arbetat inom filmproduktion. På svenska finns Daisy Jones & The Six från år 2020 och Malibu brinner från år 2023. Evelyn Hugos sju äkta män och Carrie Soto is Back (som vunnit Goodreads Choice Awards) trendar som ojämförliga TikTok-fenomen.

Sök efter boken

Malibu brinner.

Så är det bara, det brinner med jämna mellanrum.

Tornados härjar över Mellanvästerns slätter. Floder stiger i Södern. Orkaner stormar mot Mexikanska golfen.

Och Kalifornien brinner.

Året är 1983 och hela Malibu väntar bara på en sak; kvällens fest hos Nina Riva. Tillsammans med sina syskon, Jay, Hud och Kit har hon lyckats skapa en sommarfest så episk att alla mer eller mindre kända personer i Malibu med omnejd dyker upp. I år är Nina dock inte lika entusiastisk som vanligt, hon har precis blivit lämnad av sin man och bävar för att behöva möta omgivningens dömande blickar. Men, en fest utan inbjudningar är praktiskt taget omöjlig att ställa in. Gästerna kommer dyka upp oavsett Nina är på humör eller ej. Oavsett vad Brandon hittat på, eller vem han synts med på löpsedlarna.

När jag börjar läsa Malibu brinner av Taylor Jenkins Reid förstår jag direkt varför hennes böcker blivit så omåttligt populära. Det är lättsmält, det är snyggt och stundtals roligt. Det är som att kliva rätt in i ett glänsande magasin med snygga bilder och glömma världen för en stund. Det är en värld där alla är snygga, brunbrända och mer eller mindre framgångsrika. Trots gripande familjeöden är alla fortsatt snygga. Oavsett vad som händer.

Malibu brinner handlar om Riva-barnen som vid första anblick lever bekymmerslösa liv så som bara kändisbarn kan. Parallellt med historien om de fyra surfande syskonen får läsaren också följa hur deras föräldrar träffas. Boken hoppar snabbt och smidigt fram och tillbaka i tiden, och till slut börjar pusselbitarna som är familjen Riva falla på plats. Den del som utspelar sig i bokens nutid utspelar sig dessutom under en enda dag, och natt.

Miljöbeskrivningarna är fantastiska och medryckande, jag kan nästan känna solen mot huden och saltet i luften. Jag kommer till och med på mig själv att bli sugen på att lära mig surfa, bara för att det låter så otroligt härligt när syskonen Riva en dag upptäcker en övergiven surfingbräda.

Det sägs att om man är riktigt bra på något så kan man få det att framstå som enkelt, och så är fallet med Taylor Jenkins Reids språk. Malibu brinner är en bladvändare, plötsligt har jag läst halva boken utan att märka hur det gick till. Språket är mästerligt konstruerat, medryckande och lättsmält. Malibu brinner känns som en modern och fräsch feelgood, perfekt för en varm dag på stranden.

Tyvärr blir allt i slutändan lite för lättsmält för min smak, trots de livsöden och familjedraman vi får möta känner jag inte så mycket som jag skulle vilja känna. Karaktärerna eller deras historier griper aldrig tag i mig riktigt ordentligt. Det är för snyggt och polerat för att riktigt bränna till.

Anna Kain Wyatt

Publicerad: 2023-05-06 00:00 / Uppdaterad: 2023-05-06 07:53

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8992

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?