Recension

: Skilsmässan
Skilsmässan Moa Herngren
2022
Norstedts
7/10

Sårigt och smutsigt om separation

Utgiven 2022
ISBN 9789113115207
Sidor 347

Om författaren

Moa Herngren,är författare, jourrnalist och manusförfattare. Hon har tidigare gett ut både ungdomsromaner, skönlitteratur och fackböcker. Hon har ett särskilt öga för relationer och deras svårigheter, något som genomsyrar hela hennes författarskap.

Sök efter boken

Bea och Niklas bor i en fin våning på Banérgatan på Östermalm i Stockholm. Efter ett mindre bråk försvinner Niklas hemifrån. Bea tänker att han kommer hem när han lugnat ner sig. Timmarna går men Niklas lyser med sin frånvaro. När han äntligen hör av sig säger han att han inte är så sugen på att komma hem. Alls. Han vill hellre hänga hos sin kompis Freddie.

Niklas fortsätter att hålla sig hemifrån. Och Bea blir argare och argare. De har trots allt varit ihop hur länge som helst och har tonårsdöttrar ihop. Dessutom verkar han inte vara det minsta sugen på att lösa krisen. Han vill skiljas. Bea å andra sidan förstår ingenting. Hur ska den annalkande semestern bli? De skulle ju som alla andra år resa till Niklas föräldrars sommarhus på Gotland.

Jag hinner få sympatier för Bea. Hon är mån om familjen och hon vill så väl. Men ändå blir det vasst och surt emellanåt. Hon blir så överrumplad av Niklas ”svek”. Hur kan han ha mage att kasta bort allting de byggt upp tillsammans.

När jag är som mest insyltad i Beas besvikelser skiftar perspektivet och det blir istället Niklas röst som hörs. Det blir oerhört intressant att få hans syn på saken. Hans tankar och känslor är ju lika viktiga som Beas. Moa Herngren är oerhört skicklig på att skildra såriga relationer. Jag fängslades av Svärmodern härom året. Även där fördjupades historien av olika perspektiv på berättelsen. Vem äger historien? Är den bara berättad ur ett perspektiv kan läsaren lätt förledas till att det en läser är sanningen. Men så är det ju aldrig. Jag har alltid varit oerhört fascinerad över detta. När vänner berättar om idiotiska snubbar eller imbecilla kollegor kan jag (även om jag litar på mina kompisar) fundera över hur den andra sidan av berättelsen låter?

Skilsmässan är en sårig och smärtsam historia om separation och allt vad det innebär. Efter trettio år tillsammans har mycket flätats ihop och det är inte helt enkelt att sära på det. Att skapa ett nytt liv utan det som förut var VI kan vara mycket plågsamt. Och den där släkten en var en så självklar del av, vad händer när en inte längre är tillsammans med sin partner men fortfarande älskar hens föräldrar?

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2022-06-15 00:00 / Uppdaterad: 2022-06-13 22:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8814

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?