Recension

: Från Platon till demokratins kris
Från Platon till demokratins kris Sven-Eric Liedman
2020
Albert Bonnier
8/10

Politisk idéhistoria som fastnar

Utgiven 2020
ISBN 9789100182885
Sidor 350

Om författaren

Sven-Eric Liedman (född 1939) var professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet mellan 1979 och 2006. Generationer av studenter har stött på hans grundbok i politisk idéhistoria, i förstaupplagan Från Platon till Lenin (1972) och senast Från Platon till kriget mot terrorismen (14:e upplagan, 2005). För I skuggan av framtiden fick han Augustpriset 1997 och sedan dess har han skrivit bland annat Att se sig själv i andra (1999), Ett oändligt äventyr (2001), Tankens lätthet, tingens tyngd (2004), Stenarna i själen (2006) samt självbiografin Blickar tillbaka (2008).

Sök efter boken

Från Platon till demokratins kris är en sammanställning av politisk idéhistoria från Platon och Aristoteles fram till idag.

Sven-Eric Liedman tar oss pedagogiskt genom de första demokratiska principerna i Aten på 300-talet före Kristus genom upplysningen med Rousseau, socialismen med Marx och Engels och kommunismen med Lenin och Stalin. Det är även kortare nedslag i feminismen och anarkismen.

Hur uppstår falanger och olika politiska inriktningarna och vad är orsaken till att de får fäste? Boken ger oss alla grundläggande förklaringar på ett lättillgängligt sätt. Personporträtt av frontfigurer knyts samman med historiska händelser och det ger boken liv.

Från Platon till demokratins kris är en bok som uppfyller alla kriterier för att återskapa en känsla jag ofta längtar efter – nämligen att studera. Innehållet väcker kunskapshunger och läslust och boken är perfekt utformad för att ge en överblick av idéhistorien och den politiska utvecklingen. Boken uppmanar till att först läsa all text och sen bläddra lite fram och tillbaka.

Det är otroligt intressant att ta del av hur samhällen struktureras runt politiska idéer och filosofiska inriktningar men den största behållningen för mig är ändå det sista delen i boken, ”Den nya hegemonin”. Här får vi ta del av högaktuella diskussioner om den nya nationalismen i fokus som växt fram både i USA och i Europa. Trump är bitvis i fokus med sitt sätt att förenkla synen på staten och samhället samt att vakta på den egna nationen.

Att det är få kvinnor i boken är ingen överraskning. Det är en kort touchdown vid Mary Wollstonecraft, Angela Merkel, Simone De Beauvoir, Angela Davis, Judith Butler och Greta Thunberg men annars är det som det är – a mans world.

Det här är den femtonde upplagan av boken och den här gången har boken enligt noteringar genomgått den största revisionen sen den utkom första gången 1972. Vill du som läsare fördjupa dig i någon inriktning finns enligt praxis detaljerade referenshänvisningar längst bak i boken.

Anna Magnusson

Publicerad: 2020-11-05 00:00 / Uppdaterad: 2020-11-02 19:07

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8274

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?