Recension

: Arvtagaren
Arvtagaren Camilla Sten
2020
Norstedts
7/10

Dolda hemligheter och mörka vrår

Utgiven 2020
ISBN 9789113105628
Sidor 418

Om författaren

Camilla Sten (född 1992) är en svensk författare som debuterade 2015 med En annan gryning. Hon har skrivit skräckromanerna Staden och Arvtagaren, liksom spänningstrilogin om internatet Järvhöga för unga vuxna: Bergtagen Midnattsblot och Eldvakt. Tillsammans med sin mamma, författaren Viveca Sten, skriver hon även rysartrilogin Havsfolket.

Sök efter boken

Det börjar med olika lager av tid. ”Söndag, 15 september”, därefter ”Fem timmar senare”, kort därpå ”Fem timmar och fem minuter tidigare”, ”Nu”, ”Fem månader senare” och så där fortsätter det. Så det gäller att hänga med. Men det skapar också en nerv.

Det visar sig att det rör sig kring ett brutalt mord. Eleanor hittar sin mormor Vivianne som ligger och dör på sitt tjusiga hallgolv. Bredvid hennes flämtande kropp ligger en glänsande sax. Dessutom tränger sig en person ut ifrån lägenheten just som Eleanor anländer. Krockade hon med sin mormors mördare? Att Eleanor är kliniskt ansiktsblind gör allting så evinnerligt mycket knepigare. Och är samtidigt ett genialt grepp i denna historia. Huvudpersonens ansiktsblindhet handlar om att hon tvingas leta efter markörer. Hon får också lägga märke till andra kroppsdelar och detaljer, såsom händer, smycken.

Det visar sig överraskande nog för Eleanor att hon ärvt en stor herrgård, Solhöga, som hon inte visste fanns. När hon åker dit tillsammans med sin kille upptäcker de att herrgården bär på en massa hemligheter. Varför höll mormor Vivianne huset hemligt? Vem dödade henne och varför? Eleanor gör sina egna efterforskningar men känner att någon/något verkar sätta käppar i hjulet.

Läsaren får även ta del av en parallellhistoria som utspelar sig på Solhöga 1965 med fokus hos tjänstefolket. Det ger ett djup till historien, men bidrar också till mysteriet på ett smart vis. Nya karaktärer dyker upp och förvirrar, förtätar.

Jag vill inte avslöja så mycket mer av Arvtagaren. Det är en berättelse att fastna i. Det är spännande uppbyggt med mordet på mormor Vivianne, som vi förstår är en mycket speciell människa och som hennes barnbarn och många andra har ett komplext förhållande till. Som jag skrev tidigare så står hemligheterna på kö i denna thriller. Lager på lager skalas av och sanningen mejslas långsamt fram.

Ju längre in i boken jag kommer desto mer andfått blir det. Det är brutalt, spännande och emellanåt rörigt. Och upplösningen är oväntat filmisk. Känner du dig vintertrött och seg kommer Arvtagaren garanterat få dig klarvaken i vinter.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2020-11-06 00:00 / Uppdaterad: 2020-11-06 19:32

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8275

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?