Recension

: Av skam
Av skam Lina Areklew
2023
Bazar Förlag
8/10

Av kärlek, brutalitet och kontroll

Utgiven 2023
ISBN 9789180061353
Sidor 445

Om författaren

Lina Areklew är född i Stockholm och uppvuxen i Höga Kusten. Hon debuterade våren 2020 med kriminalromanen Ur askan, som lovordades av kritikerna och nominerades till Crimetime Award Årets debut. I mörkret kom 2021. Vid sidan av sitt författarskap arbetar hon som sälj- och marknadschef inom bokbranschen och frilansar som lektör. Av skam är den tredje delen i Ulvönserien om kriminalinspektör Sofia Hjortén.

Sök efter boken

Av skam är den tredje boken i Lina Areklews Ulvöserie. Det är sensommar och kriminalinspektör Sofia Hjortén börjar jobba efter att ha varit föräldraledig. Två unga geocachare ska gömma en cach i den nedlagda malmgruvan vid Marviksgrunnan på Ulvön i Örnsköldsviks skärgård. Men istället hittar de en avhuggen människohand bland alla stenarna. Vems är handen och hur hamnade den där?

Kollegorna på Örnsköldsvikspolisen står inför en knivig mordutredning. Allting ställs på sin spets när en äldre man, som ska förhöras i fallet, hittas brutalt mördad.

Det här är en historia som utspelar sig dels under 1950-talets slut, då gruvdriften på Ulvön ännu blomstrade, men även i nutid. Ni som varit med tidigare har mött kriminalinspektör Sofia Hjortén. I tidigare böcker hade hon en affär med sin tjugotre år äldre, gifta chef Kaj. Nu är hon ensamstående mamma till lilla Astrid men Kaj och hans fru Mette vill ha en del av vårdnaden. Sofia har också stor hjälp av Tord som är hennes döda pappas gamla vän. Han är som en extrafar och ställer upp i vått och torrt så att Sofia kan fortsätta att jobba.

Liksom i föregående böcker finns även Fredrik med. Fredrik som lider av PTSD sedan han förlorade sina föräldrar och lillebror i Estoniakatastrofen. Han som Sofia hade en romans med när de pluggade på polishögskolan, men sedan hoppade han av och försvann som en löning ur Sofias liv. Nu lever han med Ida men känner emellanåt att han kvävs av hennes kontrollerande.

Sofia börjar komma ur bebisbubblan och fantiserar om två av sina manliga kollegor. Hon tycker de ger henne uppmärksamhet och blickar, och det piggar upp. Men även Fredrik finns med i hennes tankar. Både som irritation och lite pirr. Han håller som bäst på att planera sitt bröllop med flickvännen och hennes föräldrar. Svärföräldrarna är både överbeskyddande och enerverande.

Jag fastnar för att karaktärerna är lite griniga och såriga. Det gör att de känns mänskliga och äkta. Dock beskrivs en del av dem lite enahanda. Det är snygga polis-Johan som hela tiden rättar till hårknuten, Tuffa chef-Vera som korsar armarna över den kraftiga bysten och så vidare. Men det är lätt att förlåta detta för sen snåras det till och känns hudlöst och autentiskt. Här har vi människor som kämpar för att få sina liv att gå ihop. De krigar, stretar och bråkar och ligger. Ingenting läggs tillrätta eller blir klart. Det är såsom livet är på riktigt.

Dessutom bjuds vi på en spännande mordhistoria som har fler bottnar än jag från början kunde ana. Lina Areklew är ypperligt skicklig på att bygga historier som är fulla av överraskningar, lager och svärta och där relationerna mellan människor får ta plats. Och suget efter nästa bok i serien är närapå övermäktigt.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2023-06-10 00:00 / Uppdaterad: 2023-06-10 11:13

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #9008

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?