Recension

: Stormvakt
Stormvakt Kristina Ohlsson
2021
Forum
8/10

Välskriven västkustdeckare

Utgiven 2021
ISBN 9789137501611
Sidor 486
Först utgiven 2020

Om författaren

13885316210_e78f857b39
Foto: Thron Ullberg

Kristina Ohlsson (född 1979) har arbetat som säkerhetspolitisk analytiker på Rikspolisstyrelsen och är utbildad statsvetare. Hon kommer ursprungligen från Kristianstad men är numera bosatt i Stockholm. Som författare debuterade hon 2009 med Askungar.

Sök efter boken

En storm närmar sig västkusten. Agnes Eriksson lämnar hemmet i Kungshamn för att kontrollera att båten är ordentligt förtöjd. Det är det sista hennes man Fredrik ser av henne. Sen är hon spårlöst försvunnen.

Redan samma natt som Agnes försvinner kopplas polisen in. Sökinsatsen leds av den lokalt boende kriminalinspektören Maria Martinsson.

Maria, tillsammans med sin kollega Ray-Ray, försöker skapa reda i vad som hänt. Så här års är Kungshamn nästintill öde och vittnen saknas, då de flesta hus står tomma i Kungshamn. Det är även blåsigt och regnigt och svårt att söka effektivt på klipporna vid havet.

Agnes relation med maken Fredrik verkar till en början vara högst normal, men ju mer Maria Martinsson gräver, desto mer detaljer dyker upp som får poliserna att tvivla på att allt är så stabilt.

Agnes och Fredriks son Isak visar dessutom tydlig skepticism mot polisens kompetens och startar tillsammans med sin bästa vän Karl en egen utredning för att söka efter Agnes. Båda tonåringarna är något udda och föräldrarna som är kvar försöker få sina söner att återvända till skolan och låta polisen sköta sitt jobb i fred.

Det är inte bara Agnes Erikssons försvinnande som får ta plats i berättelsen utan även de privata relationerna får stort utrymme och det är i detta som bokens energi ligger.

Vi får ta del av polisen Maria Martinsson privatliv. Hon lever i en destruktiv relation med ständigt hopp om bättring då hennes man Paul är kontrollerande och våldsam. Jobbet är hennes fristad och något hon älskar.

Den före detta Stockholmaren August Strindberg, som har lämnat storstaden för att börja om på västkusten, tar också upp en stor del av berättelsen.

Samma kväll som August kommer med bussen till Hovenäset, där han hyrt ett hus, försvinner nämligen Agnes och det gör August första tid i byn allt annat än harmonisk. August har en avslutad relation bakom sig och dessutom sina föräldrars plötsliga död. Han vill satsa på en omstart i livet och har köpt den gamla begravningsbyråns lokaler för att öppna en secondhandbutik med väl utvalt sortiment. Han har dessutom lyckats hyra ett hus med ett mörkt förflutet, så starten är allt annat än enkel.

Vi får även följa Agnes själv, via hennes dagboksanteckningar, och det ger historien en extra dimension.

Jag läste Ohlssons deckare Askungar tidigt, men kände inte riktigt att den fastnade. Stormvakt däremot bjuder på något helt annat. Det här är en riktigt bra deckare som byggts upp, och karaktärerna har egenskaper som fångar mig som läsare. Jag ser redan framemot del två i deckarserien!

Anna Magnusson

Publicerad: 2021-07-29 00:00 / Uppdaterad: 2021-07-27 11:42

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8528

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?