Recension

: Ogjort
Ogjort Doris Dahlin
2019
Ordfront
7/10

Betydelsen av bokstaven O

Utgiven 2019
ISBN 9789177750789
Sidor 246

Om författaren

Doris Dahlin (f. 1952) har arbetat som bibliotekarie och som konsult med inriktning på relationer på arbetsplatser. Hon har med åren skrivit både romaner och medverkat i antologin Tala om klass.

Sök efter boken

En liten bygd som har mörka och kalla vintrar har sin egen lilla lockelse. Åtminstone för mig. Orsak = Okänd.

De inledande kapitlen i boken Ogjort fångade mig med sin kalla, friska kyla. En nykomling i bygden utför städuppdrag och halkar på den isiga vägen. Hennes möte med den svenska landsbygden skulle nog avskräcka de flesta människor. Det förutsätter förstås att där finns en valmöjlighet i sig. Men Elena, som städerskan heter, har få valmöjligheter. Hon är beroende av de städuppdrag som den anonyma uppdragsgivaren ger henne.

Berättelsen om hennes livssituation ger tankar. En tillsvidareanställd läsare som jag kan inte annat än skatta mig lycklig som föddes här i Norden under en tid när grundskolan och gymnasieskolan gav en bred utbildning och där fortbildningsplatser ingått i visionen om välfärdssamhället.

Elena är städerska med timuppdrag och saknar betyg från de högre skolorna. Det innebär inte att hon saknar erfarenhet. Bland dessa ingår att hon lämnat två barn hemma hos den äldre mamman i ett annat land. Hon har försökt försörja sig och sin familj med spelningar på barer.

Bland personerna hon möter i den västerbottniska vintern finns den burduse och buttre gubben med vildvuxna ögonbryn. Hon ser en man som gör ideliga promenader – kanske bearbetar han något bekymmer. En annan iakttagelse är den höjda handen bakom en gardin i ett av villafönstren. Handen är riktad mot en äkta hälft och Elena förstår att det inte är en kärleksbetygelse. Hos den äldre damen (arga käringen?) där hon städar och lagar mat får hon en frizon och språklektioner!

I de andra avsnitten där Elena inte är i centrum får jag uppleva livet ur de andra människornas perspektiv. Alla befinner sig i ett känslornas skruvstäd. De kommer inte loss. Var och en kunde varit en vers i en lång sång av Bob Dylan eller Bruce Springsteen.

Många gånger blir scenerna levande och igenkännliga. Författaren öser ur ett stort förråd av tidstypiska detaljer och vet hur ovälkomnande det svenska vädret är ibland. I boken finns även ett försvinnande, som jag vill veta om det blir uppklarat.

En berättelse kan födas ur långtråkighet. Så är det knappast här. Snarare är berättelsen född ur en stark känsla, den vill något med läsaren. Fram träder en fråga som angår oss alla: hur beter vi oss mot varandra i våra närmaste relationer?

Det finns romaner med eskapistiska element som får mig att förflytta mig till rum där storbladiga pioner fyller gigantiska vaser. Sedan finns det romaner med grå och vardaglig prosa, något som definitivt inte innebär att läsningen blir enahanda. Vilken tur att vi har författare och romaner med denna variationsrikedom!

Lena Nöjd

Publicerad: 2020-06-02 00:00 / Uppdaterad: 2020-06-01 23:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8120

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?