Utgiven | 2019 |
---|---|
ISBN | 9789189097001 |
Sidor | 124 |
Språk | Svenska |
Är du kvinna? Risken är stor att du ägnar alldeles för mycket tid åt så kallat känslomässigt arbete. Du ser till att alla mår bra, och att vardagslivet flyter på – men det du gör tas liksom för givet. Och du är trött på det.
Är du man? Kanske till och med en modern och jämställd sådan? Risken är stor att du ändå mestadels lyssnar bara på manliga musiker, ser filmer av manliga regissörer – och till råga på allt lastar du på dina tjejkompisar mer känslomässigt arbete än dina killkompisar.
Du kanske är tuff feminist, men inser att det mesta av ditt engagemang på något sätt handlar om män.
Det kanske är dags för dig att jobba på att släppa snubbar? Tanja Suhinina är psykolog och sexolog och har precis gett ut självhjälpsboken för dig som behöver ägna mindre tid åt män. Att lära sig hur man ägnar mindre tid åt män är minst sagt ett annorlunda ämne för en självhjälpsbok, men likväl väldigt viktigt. Min tjejgissning är att boken sätter fingret på det verkliga problemet för många kvinnor som utgör självhjälpsgenrens vanliga målgrupp.
Släpp snubbar är en rolig och lättläst bok. Innehållet är väldigt konkret och beskriver hur man ska tänka för att inse vad man vill förändra och hur man ska göra det. Parallellt med råden till läsaren förekommer flera fallbeskrivningar, som är intressanta och lärorika att följa. Inte minst är det spännande att följa ”Johan” som försöker vara en jämställd förälder åt sin dotter, men inser till sin förskräckelse att han inte riktigt lever upp till sina höga ambitioner och nu måste lära sig att helt enkelt släppa snubbar. När jag läser om ”Johan” kommer på mig själv med att tänka att det vore kul med en självhjälpsbok på temat som främst riktar sig till män. Jag inser dock lika snabbt att tanken är ironiskt eftersom Suhinina poängterar vikten av att inte ägna sitt feministiska engagemang åt män. Så det är väl rätt att alla andra fallbeskrivningar rör kvinnor.
Det ska också poängteras att det är modigt av Suhinina att skriva boken. Ämnet är ju inte helt okontroversiellt, hur viktigt och relevant det än må vara. Jag hoppas att eventuella negativa reaktioner på boken inte kommer avskräcka författaren för att skriva mer på temat framöver. Och för den som undrar – givetvis förespråkas inte att kvinnor ska undvika män (eller att män ska undvika andra män) helt och hållet, och leva i en grotta i skogen. Boken handlar om att fundera över var ens tid och energi läggs, och ändra på det som inte får en att må bra.
Betyget då? Det mesta pekar på en tia. Tyvärr måste jag dra av ett poäng då Suhinina vid flera tillfällen använder sig av det förhatliga uttrycket ”icke-män” (till hennes försvar ska skrivas att hon på flera ställer dock skriver det korrekta ”kvinnor och icke-binära”, så kanske är ”icke-män” bara ett sätt att variera språket. Och ja, jag är gnällig – men mannen har varit norm länge nog.) Ett poäng dras också av på grund av det plötsliga slutet, men jag hoppas att det också kan tas som en komplimang. Jag hade gärna fått ännu fler tips, och fortsatt följa personerna i fallbeskrivningarna på deras resor.
Publicerad: 2020-01-15 00:00 / Uppdaterad: 2020-01-15 17:04
Inga kommentarer ännu
Kommentera