Recension

: Alla människor har av naturen ett begär att få veta
Alla människor har av naturen ett begär att få veta Nina Bouraoui
2019
Elisabeth Grate Bokförlag
7/10

Byggd av minnen

Utgiven 2019
ISBN 9789186497675
Sidor 148
Orginaltitel Tous les hommes désirent naturellement savoir
Översättare Maria Björkman
Först utgiven 2018

Om författaren

Den fransk-algeriska författaren Nina Bouraoui, född 1967, räknas som en av Frankrikes mest betydande författare av idag. Hon har givit ut mer än femton böcker, som har översatts till lika många språk. För Mina onda tankar belönades hon 2005 med Prix Renaudot.

Sök efter boken

Minnen, egna och andras, är det som utgör Nina Bouraouis bok Alla människor har av naturen ett begär att få veta. Minnen från barndomens Algeriet och Frankrike, minnen från ungdomen, moderns minnen från sin barndom. Tillsammans formar de en utvecklingsroman eller kanske en skapelseberättelse.

De olika tidsplanen går i varandra och fram träder liv och landskap där utsatthet, kamp och ett hot om våld genomsyrar tillvaron. Också över de skenbart idylliska barndomsminnena kastar realiteterna sin skugga, en ständigt närvarande vetskap om hur skört allt är. Med algerisk far och fransk mor hör hon inte hemma någonstans, är ständigt den andra och ständigt utsatt för andras blickar, ord och godtycke. Också inom släkten, då morföräldrarna, som hon tillbringar delar av sin barndom hos, ser ned på hennes far.

Hon är dubbelheten men kan också se den utifrån och reflektera över den. Det våldsamma, hotfulla, politiskt instabila Algeriet, där modern kommer hem med sönderrivna kläder och en kvinnlig vän till familjen hittas brutalt dödad eller det tryggare Frankrike där modern paradoxalt nog känner sig klaustrofobiskt instängd. Båda är hennes.

Barndomsfriheten med bästa vännen Ali, med honom är hon mer pojke än flicka och de fantiserar gemensamt om kvinnor. En homosexuell övertygelse från tidig ålder, självklar, kompromisslös. Medan modern på sin tid, som liten flicka, fick stå ut med tidiga morgnars besök av familjevännen monsieur B. i huset dit man flyttat sedan det gamla bombats sönder under kriget.

Ungdomsfriheten i Paris, där det är dags att börja leva fullt ut men artonåringens skörhet delvis blir en black om foten. Kärleken, våldsamheten, underkastelsen. De går hand i hand och snirklar sig om varandra i kvinnoliven.

Hon lägger pussel med brottstycken av information, vrider och vänder på dem tills de blir hennes. Med dem bygger hon sitt liv, sin historia, sitt sammanhang bit för bit, lager för lager.

Visst gör det ont när knoppar brister men det som slår ut är värt det.

Saga Nordwall

Publicerad: 2019-09-13 00:00 / Uppdaterad: 2019-09-11 22:49

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7847

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?