Recension

: Varje steg du tar
Varje steg du tar Lisa Jewell
2019
Printz Publishing
6/10

Besatthet, hemligheter och familjeband

Utgiven 2019
ISBN 9789177711490
Sidor 343
Orginaltitel Watching You
Översättare Sanna Hellberg
Först utgiven 2018

Om författaren

Lisa Jewell föddes i London 1968. Efter en konst- och designutbildning arbetade hon inom modeindustrin i fem år. Det var först när hon tvingades jobba som receptionist under en period som hon upptäckte att hon egentligen ville skriva. Lisa Jewell bor i London med sin man, två döttrar, två håriga katter, två nervösa marsvin och en kastanjebrun jycke. Hon skriver tusen ord varje dag, sittande på ett café utan internet.

Sök efter boken

Mitt första möte med Lisa Jewells böcker var först i fjol. Jag kan erkänna att jag skrämdes iväg av hennes namn. Larvigt, jag vet. Men jag visste inte att hon skrev thrillers i feelgood-ton. Böcker där allting på ytan verkar vara perfekt, men där snart något börjar skava och där det finns blottor som får en att häpna. När jag väl läst Jag fann dig plöjde jag resten av hennes översatta böcker i samma genre på ett par veckor. Wow vilken bokskatt.

Nu är hon här med Varje steg du tar som är en berättelse som omfamnar mycket. I centrum står den skitsnygga rektorn Tom Fitzwilliam. Det är inte han som är bokens huvudperson, men det är kring honom som den här spännande historien byggs. Han är, som hans son Freddie beskriver honom ”någon sorts kändisrektor” som får i uppdrag att styra upp skolor i sank. Det börjar med att Joey och hennes nyblivna man Alf flyttar in hos hennes bror i Bristol. Ganska snart får hon syn på den tjusiga Tom som bor i grannskapet. Hon drabbas och börjar spionera på högstadierektorn. Kanske för att hon är uttråkad? Kanske för att rektorn är så himla tjusig?

Men det är fler som spionerar. Rektorns son, eremiten Freddie, kikar genom sin kamera på ”Röda stövlarna”. Efter att ha spanat på flera människor i grannskapet är hon hans senaste objekt. Hon heter egentligen Jenna och hennes mamma är känd som en kuf i området. Även den snurriga mamman spionerar på grannarna och kopplar dessutom sina vanföreställningar till detta. Ni hör ju att det blir en soppa. Ibland hänger jag inte med på turerna. Det rör ihop sig och jag måste stanna till och gå tillbaka. Det är lite irriterande och tar tid ifrån läsningen.

Dock är Varje steg du tar en spännande berättelse. Hela boken har en ton av voyeur över sig och jag blir nästan paranoid ibland. Det känns som om alla karaktärer bär på hemligheter och kan vara kapabla till det mesta. Det är lite härligt gränslöst och samtidigt väldigt obehagligt. Vem är egentligen galen och vilka iakttagelser är sanna och bör tas i akt?

Det här är en bok jag läser med andan i halsen. När jag inte måste stanna till och reda ut vindlingarna vill säga. Det är hela tiden intressant och upphetsande men när jag har hela Lisa Jewells bokskatt i nära minne måste jag dessvärre skriva att Varje steg du tar är lite svagare och rörigare än många av hennes andra bokskatter. Det betyder dock inte att det här är en bok att hoppa över. Läs, njut och koppla på ditt smygtittande jag…

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2019-07-22 00:00 / Uppdaterad: 2019-07-20 22:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7794

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?