Recension

: Natten Tallulah Murray försvann
Natten Tallulah Murray försvann Lisa Jewell
2022
Printz Publishing
8/10

Rafflande och smart om ett försvinnande

Utgiven 2022
ISBN 9789177714989
Sidor 456
Orginaltitel The Night She Disappeared
Översättare Katarina Falk
Först utgiven 2021

Om författaren

Lisa Jewell föddes i London 1968. Efter en konst- och designutbildning arbetade hon inom modeindustrin i fem år. Det var först när hon tvingades jobba som receptionist under en period som hon upptäckte att hon egentligen ville skriva. Lisa Jewell bor i London med sin man, två döttrar, två håriga katter, två nervösa marsvin och en kastanjebrun jycke. Hon skriver tusen ord varje dag, sittande på ett café utan internet.

Sök efter boken

Det tog ett tag innan jag hittade till Lisa Jewells böcker. Det berodde pinsamt nog på hennes namn. Det lät så sökt och cheezy på något sätt. Men när jag väl började läsa hennes romaner kunde jag inte sluta. Älskar skavet och spänningen som samtidigt paras med någon slags feelgood.

I den senaste romanen Natten Tallulah Murray försvann utspelar sig historien i två tidspann. Dels under 2017 då den unga mamman Tallulah Murray och hennes kille spårlöst försvinner. De har haft barnvakt av Tallulahs mamma Kim och ska ut och äta för första gången sedan sonen Noah föddes. Men de kommer inte hem igen.

Året efter flyttar deckarförfattaren Sophie tillsammans med sin snubbe till en kåk som ligger nära den lokala internatskolan där snubben fått jobb som rektor. Sophie är en nyfiken brud och börjar undersöka Tallulahs försvinnande.

Det här är en mycket spännande berättelse om en ung mamma som spårlöst försvinner. Bit för bit målas sanningen upp, både i dåtid och i nutid. Deckarförfattaren Sophie bedriver en egen, ganska framgångsrik spaning efter vad som egentligen händer. Och vi läsare snärjs in i berättelsen och det går inte att sluta läsa. Det känns så otroligt grymt att en nittonårig mamma är borta.

Ledtrådarna radas upp längs med att historien vecklas ut. Har den märkliga Scarlett Jacques något med försvinnandet att göra? Hon som blir Tallulahs hemliga vän och som det sprakar med?

Ibland blir det lite långsamt och historien trampar vatten, men så kickar den igång igen. Och upplösningen är andlöst spännande. Filmisk och nervig.

Lisa Jewell är oerhört skicklig på att bygga upp berättelser som sätter läsarna på nålar. Den här boken är inget undantag. Det är proppfullt av hemligheter, känslor och mysterium.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2022-04-11 00:00 / Uppdaterad: 2022-04-10 19:19

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8763

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?