Recension

: Mat, myter & maskiner
Mat, myter & maskiner: Industrimatens ärorika historia Andreas Håkansson
2019
Fri tanke
7/10

Vår dagliga ketchup och andra historier

Vi äter den alla i princip varje dag, men ägnar den nog ofta ganska liten eftertanke: industrimaten som ost, ärtor, socker, bröd, öl, ketchup eller glass… Alla är de produkter av en industriell produktion som utvecklats och förfinats under århundraden – ja, i vissa fall under årtusenden. I den här boken skriver livsmedelsforskaren Andreas Håkansson om industrimatens historia med just de här sju livsmedlen som exempel.

Vissa matvaror spårar han ända tillbaka till antiken, som exempelvis ketchup som Håkansson menar är ett arv från romarrikets jästa fisksås garum. Men det som framförallt står i fokus i boken är de innovationer och den utveckling som sker framförallt från 1800-talet och framåt, som omvandlar småskalig och hantverksmässig mathantering till storskalig industriell produktion. Det här är en utveckling som många kanske ser som problematisk, att vi har förlorat en mångfald och en hantverksmässighet som hade många kvaliteter. Håkansson vill istället framhålla de många värden som finns med industrimaten, allt ifrån att det nu har blivit möjligt att bevara och konsumera grönsaker året om i och med utvecklingen av teknik för att kunna frysa ärtor och andra grönsaker, till att man kan få säkrare mat med stabil kvalitet. Några gånger kan jag förstås undra om den hantverksmässiga produktionen alltid var så dålig som Håkansson ibland framställer den som – som osten som många gånger ska ha varit rutten och full med ohyra innan man började tillverka ost industriellt… I vilket fall så är det klart att industrimaten har kvaliteter som många konsumenter efterfrågat, inte minst priset i förhållande till kvaliteten.

Skildringar av entreprenörer och innovationer mixas här med beskrivningar av kemin bakom de industriella processerna. På engelska finns det sedan tidigare mycket litteratur på det här temat, och det är i hög grad denna litteratur som Håkanssons bok bygger på. Däremot har de industriellt producerade livsmedlens historia sällan uppmärksammats på det här sättet på svenska tidigare. Håkansson skriver också enkelt och lättillgängligt vilket gör det till en lättsam läsning för den matintresserade.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2019-03-19 00:00 / Uppdaterad: 2019-03-18 19:12

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7669

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?