Recension

: Från krog till krog
Från krog till krog: Svenskt uteätande under 700 år Håkan Jönsson & Richard Tellström
2018
Natur och Kultur
6/10

Kroglivets historia

Utgiven 2018
ISBN 9789127145917
Sidor 393

Om författaren

Richard Tellström är docent och lektor i måltidshistoria. Han har tidigare skrivit boken Hunger och törst och är känd från tv-programmet Historieätarna.

Håkan Jönsson är etnolog och f.d. kock. Bland hans tidigare böcker märks Den gastronomiska revolutionen.

Sök efter boken

Många av oss i Sverige spenderar ganska mycket pengar varje månad på att äta på lokal. Branschen har under senare år vuxit kraftigt och blivit allt mer diversifierad, med allt ifrån billiga snabbmatsrestauranger till lyxrestauranger med förnäm cuisine. I den här boken ger oss etnologen Håkan Jönsson och måltidshistorikern Richard Tellström 700 års perspektiv på utvecklingen. För den som exempelvis följde SVT:s program ”Historieätarna” så lär åtminstone den senare vara bekant, då han medverkade där som expert.

I boken får vi stifta bekantskap med den uppsjö av olika inrättningar som har serverat mat till hugade konsumenter under århundradena: från medeltida öl- och matbodar och helgongillestugor via tavernor, värdshus, gästgiverier, vinkällare, krogar, caféer och mjölkbarer till moderna restauranger och hamburgerbarer.

En viktig behållning av den här boken är att den i grunden skildrar både klass- och könsperspektiv på denna historia. Alla människor har nämligen inte alltid varit välkomna på alla dessa olika typer av etablissemang. Olika sorters etablissemang har därför kommit att rikta in sig på olika sorters kunder, vilket författarna pedagogiskt skildrar i boken.

Skildringen börjar alltså redan med Alsnö-tavernor under medeltiden, där författarna använder sig av de äldsta källorna tillgängliga som berättar svenska statens relation till uteätandets historia. Under den tidiga epoken är det här nämligen en viktig aspekt av grundandet av Sverige som nation. Uteätande kom att regleras i Alsnö stadga eftersom svenska myndighetspersoner behövde kunna få sig något till livs när de reste runt i det glest befolkade landet.

Myndigheterna kommer också att fortsätta reglera branschen på många olika sätt genom århundradena, av olika anledningar. Under vissa perioder befarar man nämligen att publika matställen kan vara en samlingsplats för revolutionära rörelser, och därmed grogrund för revolutionära tankar. Under andra perioder är man mer orolig för den alkoholkonsumtion som ofta varit intimt förknippad med maten som serverats, och ägnat sig främst åt att reglera denna.

Boken ändrar karaktär en del över tiden som skildras – ju längre fram vi kommer i historien, desto mer detaljerad blir skildringen. Källmaterialet om den äldre historien är naturligtvis mer begränsat och möjliggör kanske inte att skriva en mer detaljerad historia än vad som här görs. Dock kan jag tycka att bokens senare kapitel snarast blir allt för detaljerade, ner på nivån att exempelvis ta upp enskilda kockar eller restauranger på ett sätt som kanske inte känns helt motiverat när de nu försöker teckna 700 års historia. Som läsare drunknar man nämligen lite i alla de här detaljerna vilket gör att man, framförallt för den sista tidsepok som författarna skildrar, har lite svårt att se de stora dragen under den här delen av historien.

Detta till trots är det här en i grunden lättläst och trevlig skildring av ämnet, och känns som en given present exempelvis just till alla som älskade ”Historieätarna”.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2018-10-18 00:00 / Uppdaterad: 2018-10-17 22:43

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7510

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?