Recension

: Matarv.
Matarv.: Berättelser om mat som kulturarv Anita Synnestvedt & Monica Gustafsson (red.)
2021
Carlsson bokförlag
9/10

Är surströmmingen eller pepparbiffen mitt matarv?

Vi är några arbetskamrater som en dag i september varje år stannar på jobbet efter arbetstid och äter surströmming med klassiska tillbehör (vi är, så klart, oense om vilka de klassiska tillbehören är) och dricker polsk vodka.

Det är årets kulinariska upplevelse, men är denna delikatess mitt matarv? Jag har alltid tänkt att så är fallet, men när jag läser Richard Tellströms förord till Matarv är jag inte längre så säker? Det verkar som att matarvet måste komma direkt från familjen. Min mamma hade norrländska rötter och har alltid ätit surströmming, jag har därför deltagit i ett antal surströmmingsskivor, men jag ratade själva surströmmingen och åt bara tillbehören. Själva fisken började jag inte äta förrän många år senare med mina kollegor.

Kanske är pepparbiffen med ohemula mängder mortlad grönpeppar mer mitt matarv eftersom jag gör den exakt som min mamma gjorde den?

Som ni märker är det här med matarv inte det enklaste begreppet att reda ut. Matarv är en samling intressanta och tankeväckande artiklar som diskuterar olika aspekter av vad matarv kan innebära. Alla som är intresserade av mat och kultur borde uppskatta den här samlingen.

I en artikel diskuteras kristider och ransonering. Här tas bland annat vårt förhållande till kaffe upp. Det är så viktigt för oss att dricka vårt kaffe att om det saknas kaffe så kan vi använda nästan vilket substitut som helst, trots att det varken ser ut som kaffe, smakar som kaffe eller ens ger oss vårt koffein. Det är verkligen märkligt – men också helt begripligt. Jag MÅSTE också ha mitt kaffe två gånger om dagen, så jag hade nog också varit beredd att dricka malda rötter av maskrosor om inget annat fanns att tillgå.

Kaffet återkommer i en annan intressant artikel om det svenska fikat, här ackompanjerat med olika typer av bakverk, förstås.

Vårt förhållande till sjukhusmat och skolmat är andra teman som behandlas, vem kunde ana att blodpuddingen hamnar högt både över mat vi älskade och hatade i skolbespisningen? Även sjukhusmaten minns man med både glädje och fasa, oftast beroende på hur sjukhusvistelsen i övrigt uppfattades.

Vidare får man lära sig mer om hur äggostformar tillverkas, hur honungskakan påverkar hela den danska staden Christiansfeld och vi får ett kristidsrecept på bäver, den ”är lika god varm som kall”.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2022-02-13 00:00 / Uppdaterad: 2022-02-12 19:30

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8711

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?