Recension

: Den magiska bönan
Den magiska bönan Bo Eriksson
2007
Bilda förlag
6/10

Coffeetable-bok om kaffe

Utgiven 2007
ISBN 9789157477972
Sidor 160

Om författaren

Bo Eriksson är verksam som historiker vid Stockholms universitet. Han har skrivit ett flertal böcker på så vitt skilda teman som monster och adelns historia och forskar om hur maskuliniteten i Sverige förändrades under medeltiden. 2009 tilldelades han Hertig Karls pris (numera Stora historiepriset) för att ha ”förmedlat väsentlig historisk kunskap till en bred allmänhet”.

Sök efter boken

Kaffe, den magiska böna som får så många av oss att klara av att ta sig upp ur sängen på morgonen, eller förgyller pausen på jobbet. En dryck som gått från att vara en extrem lyx för en liten elit, till något av det mesta folkliga man kan tänka sig. Journalisten Bo Eriksson sammanfattar i den här lilla boken mycket av vad man behöver veta om kaffe – allt från dess historia till hur man tillreder ett riktigt gott kaffe.

Korta kapitel, ofta med relativt mycket bilder, gör att man snabbt kan läsa boken från pärm till pärm, om man så önskar. Alternativt kan man läsa ett kortare stycke här och där, och successivt testa sig genom några av de kaffedrinkar eller varianter att smaksätta kaffe som författaren presenterar. Texten varvas också med små anekdoter och minnen om kaffe, berättade av äldre människor som författaren har intervjuat.

Boken påminner mig om Gregory Dicums och Nina Luttingers bok "Kaffe – från böna till kopp". Den boken fokuserar dock mer på kaffets historiska och nutida betydelse, medan den här boken främst fokuserar på själva drickandet av kaffe. Erikssons bok ger också snarast känslan av trevlig trivia, snarare än mer konventionell faktabok.

Kort och gott, något så passande som en coffeetable-bok om kaffe och kaffedrickande. En passande present för kaffeälskaren.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2007-05-10 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-10 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2483

5 kommentarer

kaffe är gott

Jonatan Oregistrerad 2007-05-10 08:53
 

Jag ska göra kaffe nu

Mange Oregistrerad 2007-05-10 09:13
 

mmm Kaffe

Mong o Oregistrerad 2007-05-10 15:06
 

Kan inte fungera som människa utan kaffe.

cece Oregistrerad 2007-05-10 22:02
 

Jag undrar om han drack kaffe då han skrev om monster :-)))

Kaffestund Oregistrerad 2019-05-14 14:38
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?