Recension

: Lust att döda
Lust att döda Anki Edvinsson
2018
North Chapter
5/10

Tragedi och panik i björkarnas stad

Utgiven 2018
ISBN 9789188445131
Sidor 388

Om författaren

Anki Edvinsson är journalist och före detta programledare. Hon har bott i Umeå under flera år, och studerat kriminologi på Umeå universitet. Sjöjungfrun är den tredje delen i en deckarserie som utspelar sig i Umeå med omnejd.

Sök efter boken

Mitt exemplar av Lust att döda har kommit att bli en väldigt berest bok. Den var med mig i Hälsingeskogarna i sommar, vidare till Spanien och sedan en sväng till Sigtuna. Allt utan att jag kom längre än till baksidestexten. Det berodde alls inte på att jag ratade den, mer att jag var väldigt hooked på ljudböcker under semestern. Men så fick jag influensa förra veckan och hux flux blev det äntligen dags. Det är alltid spännande med deckardebuter. Som så många sådana som kommer nu planeras det även här att bli en serie. Det märks för det finns en omsorg kring karaktärsbyggena. De jordas och görs levande med blottade hjälplösheter och allt, men mer om det senare.

Lust att döda utspelar sig i centrala Umeå. Vet knappt om jag varit där, men staden är målande beskriven med många nedslag i miljön. Älven, björkarna, den nio meter höga skulpturen Klädnypan invid Konsthögskolan, Stora Hotellet, Gotthards krog… Jag längtar dit nu. Men det är på den senare det börjar. En fredag på bästa After Work-tid sker en masskjutning på den populära krogen. Totalt tolv döda och fjorton skadade, varav flera kämpar för sina liv. Umeå lamslås och poliserna Charlotte von Klint och Per Bergh blir utredningsansvariga. Är det en terroristhandling eller en ensam galning? Samtidigt sker ett brutalt mord på ortens ”Sean Connery”. Hänger de två tragedierna ihop?

Förutom poliserna får vi lära känna Kalle och David, två unga snubbar på väg utför. Istället för att vara i skolan super de hembränt, tar droger och ligger med tjejer. Samtidigt är de uttråkade och känner att något måste hända. Vidare har vi Mariam, en ung invandrartjej som hårdbevakas av sin äldre bror Kaleb. Han brottas med våldsamma minnen från deras hemland. Mariams önskan är att bli så svensk hon kan utan att förlora sin muslimska identitet. Hennes bror vill styra hennes liv med järnhand och går långt över gränsen gång på gång.

Polisparet Charlotte och Per är två olika identiteter som kompletterar varandra. Charlotte är den frånskilda överklasskvinnan med perfekt frisyr och sammanhållen personlighet. Men under ytan bubblar det. Per präglas av sin diabetes. Det är som om den blir hela hans persona. Hans socker kommer emellan arbetet och gör honom bitvis distraherad. Jag blir nyfiken på att lära känna dessa två karaktärer ännu mer.

Per lät monoton. Som en robot. Rädd för att säga mer än han fick. Han skymtade Charlotte i ögonvrån snett bakom sig. Hon hade blicken riktad mot honom. Per hade mycket hellre låtit henne hålla anförandet. Hon hade lätt hittat de rätta orden och hade förmodligen älskat det.

Lust att döda är en ambitiös debut. Det är en historia som vill mycket. Den täcker in frustrerade unga snubbar på glid, hederskultur, massdödande, bestialiskt mord och poliser med struliga livssituationer. Bland annat. Det blir lite spretigt emellanåt men tonen räddar upp det genom att vara stringent och rak. Jag tycker mycket om dialogerna, de känns naturliga och gör att berättelsens olika karaktärer kommer fram. Klassikern ”show, don’t tell” lyser tydligt här.

Jag ser fram emot att möta poliserna i Umeå. Vill läsa mer om ond, bråd död i björkarnas stad.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2018-09-30 00:00 / Uppdaterad: 2018-09-28 22:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7492

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?