Recension

: Sjöjungfrun
Sjöjungfrun Anki Edvinsson
2022
Norstedts
8/10

Umeälven och tragedier

Utgiven 2022
ISBN 9789113117867
Sidor 443

Om författaren

Anki Edvinsson är journalist och före detta programledare. Hon har bott i Umeå under flera år, och studerat kriminologi på Umeå universitet. Sjöjungfrun är den tredje delen i en deckarserie som utspelar sig i Umeå med omnejd.

Sök efter boken

En kvinna hittas död i den forsande Umeälven. Det visar sig att hon är mördad och sedan dumpad där. Hennes tänder är alla utdragna. Poliserna Charlotte von Klint och Per Berg leder jakten efter mördaren. Strax därpå spränger en ung kille ihjäl sig på Rådhustorget. Men var det egentligen hans eget beslut?

Jag skrev om den ambitiösa debuten Lust att döda 2018, men missade tyvärr bok nummer två, Snöängeln. Så jag har läst många deckare sedan Anki Edvinssons debut och minns inte riktigt ploten. Men det gör alls ingenting. Jag dras snabbt in i handlingen. Den dynamiska polisduon Charlotte von Klint och Per Berg är i denna bok mer jordade och lugna än tidigare. Detta trots att Charlotte har en hemlig romans med en kollega och att Pers fru har cancer. Det gör att själva mordhistorien kryper närmare.

Jag tycker mycket om att berättelsen utspelar sig i Umeå. En stad jag kan lite om, men blir sugen på att besöka. Det behövs fler svenska deckare som utspelar sig utanför Stockholmregionen.

Det är dialogerna som driver berättelsen framåt. De är naturliga och flyter på fint utan floskler. Jag lär känna alla karaktärer i boken och ingen är svart eller vit. Jag räknar ganska snabbt ut hur det ligger till och blir besviken på att det var så uppenbart. Men jag har fel. Lösningen är mycket mer intrikat än så. Såklart.

Sjöjungfrun är en historia där mycket får plats. Där finns främlingsfientlighet, ensamkommande unga män, cancer, svartsjuka, förälskelse och förfärliga hemligheter. Lägg därtill en rafflande historia där folk tas av daga på riktigt läskiga vis. Det är stört omöjligt att värja sig.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2022-11-08 00:00 / Uppdaterad: 2022-11-06 10:31

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8900

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?