Recension

: Ensam ö
Ensam ö Britt Peruzzi
2022
Bazar förlag
8/10

Oemotståndligt och sorgesamt

Utgiven 2022
ISBN 9789180064194
Sidor 350

Om författaren

Britt Peruzzi är journalist och debuterade som författare med kriminalromanen Aldrig glömma 2019. Liksom sin huvudperson Alda Luppi har hon italiensk påbrå, och Nice och dess vackra omgivningar tillhör hennes favoritplatser på jorden.

Sök efter boken

Det börjar med att en ung fransyska är försvunnen. Hon befann sig senast på ett kloster utanför Helsingborg där hon prövat på livet som nunna. Kommissarie Alda Luppi blir intresserad av fallet. Samtidigt hittas en trebarnsfar livlös i vattnet utanför Nice. Hans kropp slungas gång på gång mot de spetsiga klipporna. Hans små barn väntar tålmodigt i den förarlösa bilen.

Kommissarie Alda Luppi anländer till Helsingborg i början av sommaren. Vi befinner oss fortfarande mitt i en brinnande pandemi. Tänk vad en glömmer detta, men det är nyttigt att få bli påmind om hur begränsade vi nyss var. Det blir ett brinnande samtidsdokument att läsa. Den unga, försvunna nunnan är ett mysterium i sig. Varför ville hon gå i kloster? Frågorna är många och nunnorna svarar på få.

Samtidigt har vi den tragiska historien med småbarnsfarsan som krossades mot klipporna på en av Nice alla utkiksplatser. Där intensifieras allting. Helt plötsligt försvinner ett av barnen ifrån sitt jourhem. Vad är det som händer? Och varför? Det här är en nervkittlande historia med många spår. Den böljar ifrån Nice till Helsingborg och tillbaka.

Liksom tidigare Aida Luppi-deckare njuter jag av maten, desserterna och vinet. Det sätter en guldkant på berättelsen. Jag skulle faktiskt önska ännu mer av den varan. Det är så trivsamt att få insupa medelhavsmat och tillika dryck så här i det gråmossiga vintermörkret.

Det är mysigt med en serie där en börjar lära känna huvudkaraktärerna. Det kan dröja ett år innan en återses. Men när en ses igen så känns det som att tiden stått stilla. Så är fallet här, och jag längtar redan efter fortsättningen. Vill ha mer av små knapriga, friterade bläckfiskar dränkta i citron och havssalt. Och spännande, soldränkta mordhistorier på Rivieran med en enträgen kommissarie som inte ger upp.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2022-11-30 00:00 / Uppdaterad: 2022-11-30 00:12

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8914

2 kommentarer

Men mille grazie! Merci beaucoup för de finfina orden. Jag kommer att leva länge på dem. Vad detta värmer!

Britt Oregistrerad 2022-11-30 19:19
 

Ser fram emot fortsättningen på Rivieran-serien. Tack för spänningen.

Anna Liv Lidström Redaktionen 2022-12-15 22:09
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?