Recension

: Frusen timme
Frusen timme Britt Peruzzi
2021
Bazar
8/10

Schangdobelt charmant om hemligheter och lögner

Utgiven 2021
ISBN 9789180061568
Sidor 370

Om författaren

Britt Peruzzi är journalist och debuterade som författare med kriminalromanen Aldrig glömma 2019. Liksom sin huvudperson Alda Luppi har hon italiensk påbrå, och Nice och dess vackra omgivningar tillhör hennes favoritplatser på jorden.

Sök efter boken

HON SÅG TILLFREDS ut där hon låg bredvid honom i sängen. De rågblonda lockarna i oreda, som han älskade dem. Den urtvättade, bohemiska sidenkaftanen som hon alltid sov i när de var i Frankrike.
Morgonljuset föll in genom fönstret och träffade byrån där deras hastigt avslitna kläder hade hamnat. På en bricka. bredvid de två urdruckna vinglasen, låg en bit Brie de Meaux och intill osten några intorkade fikon.

Så här inleds den tredje delen i Rivieran-serien. Det börjar med att ett svenskt medelålders par hittas brutalt dödade i Beaulieu, en pyttig badort i Nice. Det är kallt och jävligt och snön viner. Kommissarie Alda Luppi, som får fallet på halsen, upptäcker rätt snabbt att parets son försvann mystiskt för sju år sedan. För att få klarhet i detta komplicerade fall reser hon tillsammans med sin svenska kollega Ilse till den svenska ön Ven nära Landskrona.

Kommissarie Alda Luppi är en människa som tänker och känner mycket men håller det mesta inom sig. Jag kan känna igen mig i hennes konflikträdsla och katastroftänk som är skickligt beskrivet. Det är befriande att få läsa om en kvinnlig polis som är stark, smart och driven men samtidigt drivs av egna demoner. Och att det inte görs någon grej av det. Det är mera som att det är som det är. I denna bok har hon dessutom en hel del problem i privatlivet som hon kämpar med för att det inte ska gå ut över jobbet. Igenkänning deluxe.

Förvänta dig att möta överraskningar, hemligheter och dialoger som flyter på bra. Ibland kan jag tappa bort mig. Det är väl det jag har som en liten invändning emot och har känt sedan serien inleddes. Det är emellanåt som att den röda tråden går av och jag måste stanna upp och knyta ihop den . Men jag upplever att jag ändå hänger med och att det hämtas upp vartefter.

Jag har följt Rivieran-serien sedan början och tycker om att intrigerna blivit mer förtätade och att karaktärerna fördjupats. Även om det bitvis är brutalt och blodigt, blandas detta ut med matupplevelser, goda viner och härliga miljöer. Det är en fröjd att få färdas till Nice och dess stränder, även om det i denna bok är kallt och aningen stormigt.

Och jag lovar dig att trots att det kan vara kargt och brutalt så kommer du även att bli hungrig när du läser denna deckare. Samtidigt som du febrilt funderar på vem mördaren är och hur allting hänger ihop kommer du att börja drömma om ljumma madeleinekakor som doftar och smakar citron.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2021-10-25 00:00 / Uppdaterad: 2021-10-22 00:10

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8609

2 kommentarer

Men åh, vilka otroligt fina ord om min Rivieran-serie och min kommissarie Alda.
Jag blir otroligt glad.
Tusen, tusen, tack.
Lovar att hålla i tråden ännu bättre i fyran som jag hoppas att du vill läsa i början av sommaren!
Kram/Britt

Britt Peruzzi Oregistrerad 2021-10-27 11:20
 

Vad roligt att du uppskattade min recension Britt. Ser fram emot den fjärde boken i din serie.

Anna Liv Lidström Redaktionen 2021-11-05 18:36
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?