Recension

: På sex meters djup
På sex meters djup Denise Rudberg
2016
Forum
6/10

Spänning, främlingsfientlighet och mord på Östermalm

Utgiven 2016
ISBN 9789137148960
Sidor 334

Om författaren

År 2010 lanserade Denise Rudberg en ny genre, elegant crime, med serien om Marianne Jidhoff. Rudberg är även aktuell med den historiska romanserien Kontrahenterna som handlar om kvinnliga kodknäckare under andra världskriget. Fjärde delen, Den fjärde doktrinen, släpptes 2022.

Denise Rudberg är född och uppvuxen i Stockholm där hon bor på Östermalm med barn och sambo. Båda hennes aktuella bokserier utspelar sig till stor del på Östermalm som hon skildrar ingående ur såväl ett samtida perspektiv som ur ett historiskt.

De första tolv är den tolfte boken om förundersökningsledaren Marianne Jidhoff och specialutredningsenheten på Östermalm.

Sök efter boken

Det är Denise Rudberg själv som myntat genren ”Elegant Crime”, spänning som utspelar sig i överklassmiljöer. Själv är jag sen på bollen, inser att På sex meters djup är den sjätte boken i serien om åklagarsekreterare Marianne Jidhoff, kriminalkommissarie Torsten Ehn och kriminalassistent Augustin Madrid. De tidigare böckerna i serien har också sitt kronologiska tal i titeln, såsom Ett litet snedsprång, Två gånger är en vana, ett enkelt men genialt grepp. Trots att denna bok alltså föregås av fem stycken kommer jag snabbt in i historien. Inledningen är sympatisk med ett persongalleri där viktiga karaktärer presenteras närmare, inte för att det egentligen behövs. Historien väver in karaktärerna så att deras roll kan förstås utan att vara övertydlig.

Det är juletider och en storslagen ny operaföreställning som skrivits, regisserats av konstnärsparet Estrid och Seth Kaaverman har premiär. I publiken finns trojkan Jidhoff, Ehn och Madrid som alla förundras över makarna Kaavermans hybris i samband med premiären. Dessutom ska det snart släppas en roman av paret som sägs avslöja hemligheter om offentliga personer. Dock försvinner Kaavermans spårlöst efter premiären. Kvar finns deras unga döttrar som bär på en del bagage.

Ett par veckor senare mördas Hjördis Martinsson på sitt äldreboende. Ett tidningsutklipp på hennes klänning leder Jidhoff, Ehn och Madrid till damens dotter som är journalist och leder ett tv-program där högt uppsatta maktmänniskor ställs mot väggen. På något sätt hänger Kaavermans försvinnande ihop med mordet på den gamla damen.

Nu börjar en spännande jakt i ett snöigt och kallt Stockholm. Jag dras med i Marianne Jidhoffs idoga strävan att lösa fallen. Berättelsen bärs av ett luftigt språk som kryddats med humor. Det känns befriande att huvudkaraktären Marianne Jidhoff är en medelålders änka med förkärlek för lyxig vit chokladtryffel och geléhallon. Samtidigt kämpar hon för att komma i form och ägnar sig åt löprundor i arla morgonstunder.

Deckare har återigen blivit samhällskritiska och i På sex meters djup behandlas främlingsfientlighet. Ett nytt nationalsocialistiskt parti vid namn Kunskapsdemokraterna har bildats och kommer snart att bli en del i utredningen. Medlemmarna i partiet är skickligt mejslade. De är inte ondskefulla, det är deras val av ideologier som skaver och gör samhället ont. Det handlar om intelligenta varelser som ändå väljer att tycka att människor är olika värda och som tycker att vissa inte är välkomna att vara här. Och de är skickliga på att bädda in sina åsikter så att det nästan, nästan låter sunt. Läskigt är det.

Historien innehåller fler mord och mordförsök och lösningen hålls länge på halster. Efteråt blir jag sugen på att hämta upp de fem böcker som föregår På sex meters djup samt att följa de kommande i serien. Det här var en elegant bokbekantskap som ger mersmak.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2017-01-08 00:00 / Uppdaterad: 2017-04-25 21:16

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6807

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?