Recension

: Visning pågår
Visning pågår Sofie Sarenbrant
2014
Damm
8/10

Misshandel, mord och uppvisning

Utgiven 2014
ISBN 9789175370583
Sidor 400

Om författaren

Sofie Sarenbrant debuterade 2010 med Vecka 36 och två år senare blev hon författare på heltid. Hennes serie om den karriärsinriktade kriminalinspektören Emma Sköld är inne på sin tionde bok.

Sök efter boken

Tro det eller ej, men snart är sommaren här. Om drygt en månad firar vi midsommar och för många av oss hägrar semestern. Det är då som vi svenskar läser deckare. Och vad kan passa bättre än en ryslig dito som utspelar sig i visningsvärlden? Sofie Sarenbrant är här med sin femte deckare som är den tredje där kriminalinspektör Emma Sköld löser pussliga mordhistorier.

Familjen Göransson ska sälja villan i Bromma. Morgonen efter en visning hittar den sex-åriga dottern Astrid sin pappa Hans brutalt mördad i gästrummet. Mordvapnet är en av familjens köksknivar och inget inbrott verkar ha begåtts. Astrid berättar att en främling klappat hennes kind under natten. Har hon fantiserat, drömt eller kan det ha varit någon från visningen som dröjt sig kvar?

Mannens fru Cornelia blir snart misstänkt. Hon som i lönn fått utstå både psykisk och fysisk misshandel av maken. Hon som har både pengar och frihet att vinna på hans död. Dock sker det snart fler mord i samband med husvisningar. Vad är det som händer? Och hur hänger morden ihop? Kriminalinspektör Emma Sköld dras längre in i fallet än hon tänkt sig. Hennes syster är nämligen väninna med änkan Cornelia och hennes kille Kristoffer är dessutom mäklare. Perfekt för oss läsare och även för arbetsnarkomanen Emma. Men sen sist har hon äntligen lyckats bli gravid och är mitt i illamående och hemlighetsmakeri-fasen. Det påverkar henne mer än hon vill erkänna. Dessutom har exet Hugo fortfarande inte lyckats glömma henne. Med nya krafter börjar han spionera på henne medan han smider planer på deras återförening. Han är övertygad om att de hör ihop. Hans gränslöshet får honom att bevista Emmas kille Kristoffers husvisningar där Hugo gör sitt bästa för att försvåra försäljningarna.

Sarenbrant är skicklig på relationer. Hon bygger upp trovärdiga och tydliga kontaktnät. Vardagsgnet och tjafs blandas samman med ångest och ond bråd död. En del relationer skaver som svårläkta sår, andra blomstrar och djupnar, dessutom finns det de relationer som bara pågår i fantasin. En annan styrka hos författaren är drivet. Aldrig att det blir segt. Berättelsen pågår under en senvintervecka, varken mer eller mindre. Kriminalinspektör Emma Sköld står på tå och att hon emellanåt hindras av graviditetskomplikationer har hon svårt att ta, samtidigt som tanken på den kommande bebisen gör henne lycklig. Relationen till pojkvännen har fördjupats men förmörkas som sagt av den efterhängsna ex-pojkvännen.

Språket är rappt och rakt på. Händelseförloppet är tydligt. Att vi dessutom lämnas med den största cliffhangern på länge gör att jag längtar hårt efter nästa bok i serien.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2014-05-14 00:00 / Uppdaterad: 2014-05-12 21:15

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5666

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?