Recension

: Bakom din rygg
Bakom din rygg Sofie Sarenbrant
2017
Bookmark Förlag
6/10

Vassa armbågar och dunkla hemligheter

Utgiven 2017
ISBN 9789188171108
Sidor 395

Om författaren

Sofie Sarenbrant debuterade 2010 med Vecka 36 och två år senare blev hon författare på heltid. Hennes serie om den karriärsinriktade kriminalinspektören Emma Sköld är inne på sin tionde bok.

Sök efter boken

En del av oss klipper sig själva, men de allra flesta går till frisören. Vilken småstad du än passerar så nog finns där minst två frisörsalonger och en pizzeria. De flesta salonger har putslustiga namn såsom Hair & Nu, Saxcess, Självfallet, vad det nu beror på?

Sällan känner jag mig så ful som när jag just anlänt till frisören. Med en känsla av att jag borde klippt mig för länge sedan sitter jag där insvept i en ful cape och med mitt trassliga hår i någon annans händer. Hur lätt är det inte då att börja pladdra. Om sig själv och om sitt liv. Tystnaden kan vara jobbig. Men frisörer har inte tystnadsplikt, och alldeles bakom ryggen står frisören med en sylvass sax…

I Bakom din rygg har Sofie Sarenbrant lämnat kriminalinspektör Emma Sköld. Istället får vi en historia berättad i tre olika perspektiv. I centrum står den fashionabla frisersalongen De Luca på Östermalm i Stockholm. Den ägs av den tjusiga italienaren Stefano som ärvt den av sin far och gör sitt bästa för att upprätthålla salongens renommé. Vidare har vi hans trogna frisör Jenny som i hemlighet är förälskad i Stefano och gör sitt bästa för att söka hans uppmärksamhet. Jenny är pålitlig men Stefano tycker att hon har fastnat. Det händer sällan något nytt när hon är inblandad. Något annat är det med Angelina. Hon drabbade Stefano som en tornado. Hon är ung och vågad. Syns, märks och tar över Jennys stamkunder trots att Stefano inte sett röken av hennes gesällbrev. Men det har han nästan förträngt. Angelina är ju så snygg. Och upptagen.

Historien byggs ur dessa tre personers perspektiv. Det är korta rappa kapitel som driver handlingen framåt. Stefano kämpar med att behålla salongen trots skulder samtidigt som han svärmar för den vackra, vilda men ack så gifta Angelina. Hon å sin sida har kämpat för sin plats på salongen och tänker göra allt som krävs för att leva sin dröm. Allt och lite till. Jenny, som tidigare var den som stod närmast Stefano, har svårt att dölja sin besvikelse över att ha blivit utbytt mot en yngre förmåga.

Jenny blir trött på Angelinas och Stefanos spel och börjar spionera på Angelina. Smyger efter henne och upptäcker att saker och ting inte är som de verkar. När en kund på salongen blir brutalt mördad blir både Stefano, Angelina och Jenny skärrade då de alla tre har olika band till den döda. Och mordet sätter igång tankar hos dem alla.

Bakom din rygg är raskt berättad. Här finns ingen tomgång utan historien forsar på genom Stefanos, Angelinas och Jennys medvetandne. Alla har de sina aber att handskas med. Stefano har sina spelskulder och sin krävande dotter, Angelina har sitt dunkla förflutna och överklasstjejen Jenny håller på att förgiftas av avund sedan Stefano ratat henne och bara har ögon för Angelina.

Jag saknar inte att denna deckare nästan helt saknar polisiärt arbete. Det är spännande att läsa om de tre karaktärerna, deras hemligheter och hur deras liv flätas i varandra. Trots att de säkert aldrig själva skulle erkänna det är de tre ganska lika varandra. Nerviga, bekräftelsehungriga och ensamma. Navet och tryggheten är Salong De Luca och historien rör sig mycket i Stockholms innerstad. Många av salongens kunder är inflytelserika på olika sätt. Det är en ytlig, glamorös huvudstad som skildras och det är lite sorgligt men främst underhållande att få vara i den miljön för en stund. Dessutom får jag en känsla av att vi kommer att få återvända till den här världen i Sarenbrants nästa bok.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2017-06-30 00:00 / Uppdaterad: 2017-07-04 23:08

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6992

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?