Recension

: Frallan är bäst!
Frallan är bäst! Sara Ohlsson Lisen Adbåge (illustratör)
2018
Lilla Piratförlaget
8/10

Rå falukorv när inte mamma ser

Utgiven 2018
ISBN 9789188279897
Sidor 94

Om författaren

sara_ohlsson
Foto: Annika Goldhammer

Sara Ohlsson är född 1977 och numera bosatt i Stockholm. Hon är, förutom författare, projektledare på Sveriges Television och debuterade 2011 med Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag. 2016 kom Ingen normal står i regnet och sjunger.

Sök efter boken

Passa på medan du får.

Vips kommer dagen när du får en kritisk kommentar över ditt sätt att lägga ned glasögonen i fodralet. Barnet har blivit en tonåring med behov avatt ta avstånd från dig.

Mysiga och fnittriga stunder är kanske de starkaste byggstenarna i familjeminnet för såväl barn som förälder. Och möjligen utgör de en viktig plats att återgå till i tankarna när ekorrhjulet snurrar fort.

Idag är det tävlingsdag.
Det är mammas och min bästa dag, för vi älskar att tävla. Ändå sov hon jättelänge!
Jag var tvungen att hoppa i hennes säng och ropa Det är tävlingsdag! Det är tävlingsdag! flera gånger innan hon gick upp och gjorde frukost.
Nu äter jag gröt. Eller jag försöker äta gröt, men magen är så full av tävlingslängt att det knappt får plats någon gröt.
-Ät ordentligt så att du orkar vinna, säger mamma.
Själv dricker hon bara kaffe.
-Så du tänker förlora? frågar jag.
-Aldrig i livet, säger hon.

Mormor, som ska vara domare, är egentligen av uppfattningen att barn inte ska tävla. Men Frallan och mamman har funnit sin respektive tävlingsnerv och vill inte avstå dessa speciella dagar. Mammans och mormors avvikande åsikter har ibland orsakat dispyter. Frallan har under årens lopp förstått att kärlek inte utesluter olikheter. Irritation kan flöda parallellt med kärleksfullhet.

Mormors och Frallans relation saknar spår av pekpinnar. Utan inblandning av mamma äter mormor och Frallan då och då råa, tjockskurna falukorvskivor. Och om Frallan inte blir mätt får hon glass. Lisen Adbåge sprider värme med sina illustrationer. Mormor är verkligen sådan som framgår av Frallans minnesbilder och av handlingen.

Jag gillar greppet att berättelsen innehåller fysisk aktivitet. Det är roligt att ha kroppen som lekinstrument. Det är också uppfriskande med tävlande bokhjältar som inte sysslar med lagsport eller annan organiserad idrott. Hurra! Inga dyra ingrepp i plånboken. Utanför de flesta bostadsområden finns ett staket att gå balansgång på. Och jag blir väldigt sugen på prova det där med att baklängesspringa.

Dagen blir precis så spännande som Frallan föreställt sig. Nervernas daller, segerns sötma och andraplaceringarnas harm växlar om vartannat. Författaren har skickligt doserat spänningen som tar avstamp i tävlandet. Kommer någon att fuska? Hur kommer mormor att fungera som domare? Men också en sidohändelse bidrar till spänningskurvan. Strålkastaren riktas mot något som är viktigt för en granne. Händelsen strömmar svagt av oro men också av ljus självkänsla som kombineras med gemenskap med din nästa.

Å, vad jag blir glad av berättelser som ger plats åt busigheten mitt i vardagen. I höst kommer en ny bok om Frallan. Gissa om jag kommer att vara först på bibliotekets kölista för låntagare?

Lena Nöjd

Publicerad: 2018-06-16 00:00 / Uppdaterad: 2018-06-15 11:27

Kategori: Recension | Recension: #7374

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?