Recension

: Skiftsovare
Skiftsovare Dorothee Elmiger
2016
Kabusa
7/10

Den plats jag tänker på

Utgiven 2016
ISBN 9789176590324
Sidor 120
Orginaltitel Schlafgänger
Översättare Annika Ruth Persson
Först utgiven 2014

Om författaren

dorothee-elmiger-foto-sam-tyson
Foto: Sam Tyson.

Dorothee Elmiger är född 1985 i Schweiz och har studerat filosofi, statsvetenskap och litteratur. Inbjudan till de våghalsiga fick Ingeborg Bachmanns debutantpris för bästa tyska debutroman, och nominerades till bästa schweiziska roman 2010. 2016 gavs Skiftsovare ut på svenska.

Sök efter boken

”Skiftsovare” kallades de arbetare som under industrialiseringen på 1800-talet flyttade in till storstäderna och inte hade råd att hyra ett eget boende. De delade istället på kostnaden för ett hotellrum och sov i skift. Medan någon arbetade vilade en annan.

I Dorothee Elmigers bok samlas en grupp människor på okänd plats. Vi får bara veta att de befinner sig i ett hus någonstans i Schweiz, att det rör sig om ”ett avskilt rum, ett rum som var underkastat andra, för mig okända regler och lagar”. I detta rum avlöser karaktärerna varandras berättande. Elmiger har gett dem namn som Logistikern, Författaren, Fortunat och A.L. Erika. Arbetsbeteckningar och egennamn, och kanske kan de läsas som delar av ett större samhälle snarare än individer.

Logistikern berättar om massproduktion av varor och transporter över världen. A.L. Erika om resor i Kalifornien och möten med människor som tar sig över gränsen från Mexico. De skiftande perspektiven gör att det inte är någon sammanhängande historia som berättas. Personernas historier skiljer sig först, men snart kan jag se hur de går in i och ut ur varandra, berör och influeras. Snart är det som att de talar med en enad röst och fram träder ett mönster, en berättelse om gränser och migration. ”Who’s there” är en återkommande fråga. En referens till repliken i Hamlet som här blir en poetisk gestaltning av vaktandet av gränser, och misstanken mot dem som närmar sig och träder över.

En annan upprepad rad är ”Den plats jag tänker på…”. De olika platser som beskrivs är kanske något som lämnats, eller något att längta efter. Den ideala platsen att vara på.

Den plats jag tänker på, sade A.L. Erika, går det ingen väg till, dit kan man bara ta sig till fots eller på hästar.
Den plats jag tänker på, sade logistikern, är ett utomhusbad i en småstad mitt i landet, den stora bassängen är blåkaklad, vattnet nästan orört, ännu svalt, men direkt belyst av solen, vattnets lätta plaskande är fridfullt, sommaren har just börjat eller går redan mot sitt slut.
Den plats jag tänker på är, som sagt, en skog, sade herr Boll.

Denna nostalgiska relation till plats står i kontrast till den platslöshet som finns, både i bokens tema men också i dess gestaltning. Under läsningen föreställer jag mig att karaktärerna befinner sig i ett slags ingenmansland, en frizon men också något hotat. Uppbyggnaden med olika monologer och den begränsade miljön gör att det liknar ett kammarspel. Jag undrar vad de gör när de inte har ordet, när de inte står på ”scenen”. Sover de? Jag tänker på att det är ett liknande omhändertagande som hos skiftsovarna på 1800-talet. Elmigers karaktärer tar hand om varandra genom sitt berättande. Precis som i det klassiska verket Decamerone turas de om att lyssna och dela med sig, och på så sätt växer också berättelserna till något större.

Elmiger har skrivit en bok som är väl värd att ta sig tid med, för att upptäcka alla nyanser och narrativ. En bok vars innebörd också förstärkts och förändrats under det senaste året (originalet gavs ut 2014). Vi lever nu i en värld med skärpta gränskontroller, Donald Trump som går till val med förslag på att bygga murar, och en alltmer hätsk debatt om invandring. Jag läser Skiftsovare som en pusselbit i att försöka gestalta, förstå och diskutera idéer och konsekvenser av gränser.

Daniel Mårs

Publicerad: 2016-08-16 00:00 / Uppdaterad: 2016-08-09 15:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6649

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?