Recension

: Ett jobb för Nora Henriksson
Ett jobb för Nora Henriksson Ebba Berg
2016
OLIKA förlag
6/10

Bilderbok i kontakt med verkligheten

Utgiven 2016
ISBN 9789188347169
Sidor 32
Illustratör Carl Flint

Om författaren

Ebba Berg är utbildad journalist och manusförfattare och har nästan hela sitt vuxna liv arbetat med böcker på olika sätt, inte minst bokserien Barnen i Lyckeskolan.

Sök efter boken

Nora Henriksson går i Lyckeskolan tillsammans med en massa klasskompisar. I varje bok i serien får vi lära känna en ny person i klassen. Tidigare har vi bland annat bekantat oss med Abel och hans kärleksfunderingar i Vem är kär i Abel Svensson?. Nu får vi lära känna Nora.

Alla i klassen ska följa med en vuxen till jobbet. En hel dag. Nästa vecka. De pratar om det med Olle i klassrummet. Vilket jobb ska de vara? Vilken vuxen?

Åh vad spännande. En hel dag är en evighet i ett barns liv. Barnen planerar sin praktik. Någon ska vara på sin gamla förskola och en annan ska följa med sin bror till klädaffären där han jobbar. Allt Nora vet är att hon vill göra något utomhus. Mamma Iris jobb på sjukhuset känner hon redan till och det är dessutom inomhus. Men på vägen hem från skolan handlar Nora och mamma Iris mat. Utanför affären står John. Han säljer en tidning. De hemlösas tidning. Hemma på kvällen kommer Nora på det.

Hon ska vara med John en dag på hans jobb. Så klart. Det är utomhus. Hon fåt träffa mycket folk. Tidningen är fin och det verkar roligt att sälja den.

Nora är säker på sin sak, men hennes föräldrar och lärare blir konfunderade. Nora blir varm och arg. Men även självaste John tackar nej till att ha med sig Nora på sitt jobb. Nora blir full av frågor. Boken är utifrån hennes perspektiv och hon undrar vad det är med alla? Nora är en tjej som har nära till sina känslor och som heller inte har några problem med att uttrycka dem.

IMG_20160512_205319-1_resized_3

Carl Flints illustrationer är stiliserade men jobbar desto mer med uttryck. Han jobbar med blickar, miner och hur kroppsliga uttryck. Hur personernas händer ger bilderna tyngd är verkligen häftigt i sin enkelhet.

IMG_20160512_205405-1_resized_3

Ett jobb för Nora Henriksson är en bilderbok som tar upp ett viktigt ämne. Barn ser också vad som händer i samhället och de behöver bearbeta sina intryck. Boken ger inga svar eller förklaringar, utan den kan användas som diskussionsunderlag tillsammans med barn. Jag hade önskat mer finess. Det är lite styltigt berättat men det fungerar ändå.

Jag tycker mycket om hur Olika förlag jobbar med att normalisera sådant som annars kan exotifieras och visas upp. Nora har två mammor, men det kommenteras inte utan så är det bara. Det är befriande och viktigt. Olika förlag markerar sina böcker med silverdelfiner i tre steg. Vill du läsa själv har denna bok två delfiner. Men antingen du läser själv eller för någon annan är Ett jobb för Nora Henriksson en ytterst viktig bok som speglar samhällsklimatet.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2016-06-04 00:00 / Uppdaterad: 2016-06-03 16:30

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6572

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?