Recension

: Mamma Medusa
Mamma Medusa Kitty Crowther
2016
Raben & Sjögren
9/10

Om att våga släppa taget

Utgiven 2016
ISBN 9789129698176
Orginaltitel Mère Méduse
Översättare Joar Tiberg
Först utgiven 2014
Illustratör Kitty Crowther

Om författaren

kitty-crowther-2
FOTO: Lydie Nesvadba

Född 1970 i Bryssel. Pappan är engelsman och mamman svenska. Kitty Crowther har mottagit flera priser och utmärkelser för sina böcker, och 2010 fick hon ALMA-priset (litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne).

Sök efter boken

Den grekiska Medusamyten är en tragisk historia. Medusa hade ormar på huvudet istället för hår. Den som såg hennes ansikte förvandlades omedelbart till sten. Detta var ett straff för att Medusa, som då var en vanlig människa, hade våldtagits av Poseidon i Athenas tempel. Athena blev förnärmad av detta och förvandlade därför Medusa till en oerhört ful kvinna som förstenade dem som såg henne.

Ur denna fruktansvärda historia har Kitty Crowther byggt en bilderbok för barn mellan tre och sex år. Det börjar en blåsig fullmånenatt.

Det är natt och det blåser en stark vind.
Fullmånen lyser så där fullmåneaktigt starkt.
Två kvinnor går med raska steg.
Den lilla muttrar:
”Är du säker att det blir i natt?”
”Helt säker”, svarar den stora kvinnan.

Den lilla och den stora kvinnan förlöser Medusas lilla Iris. Mamma Medusa har inte ormar på huvudet utan ett rågblont hår som svävar ut över boksidorna. Ett hår som omfamnar dottern Iris på ett krampaktigt vis samtidigt som det också stänger ute omvärlden.

”Du är min pärla och jag ska bli ditt skal”,
säger Mamma Medusa med en suck.

Mamma Medusa är omåttligt stolt över sin dotter och visar upp henne för folket i byn. Men ingen får röra henne. Mamman och Iris lever i sin bubbla. Men Iris vill mer. Hon längtar till kompisar och till skolan. Medusa försöker med alla medel hålla kvar henne i bubblan.

”Jag skulle vilja gå i skolan.”
”Kommer inte på fråga”, säger Medusa.
”Men varför inte?” undrar Iris.
”Jag kan lära dig allt!”

Illustrationerna är fantastiska. De är tecknade av författaren själv och gör bildtexterna starka. Mamma Medusas snärjande omsorg om dottern Iris. Havet, stenarna, blommorna och små mystiska väsen som sticker upp. Medusas rågblonda hår som liksom bestämmer historien. Det är lite obehagligt, spännande och vågat.

meduse 16

Mamma Medusa bär en omsorg om sin Iris. Det är som att hon är rädd att förlora henne om hon släpper taget. Det slingrande håret får bli en metafor för navelsträngen som inte klipps. För rädslan att öppna upp och våga se vad som händer. Men det finns en förlösning. Den kommer lite abrupt men den ger hopp och värme.

Mamma Medusa är en intelligent bilderbok som modigt utmanar myten om den omhuldande, curlande mamman på ett drabbande, skirt och vackert vis.

meduse 24-25

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2016-02-06 00:00 / Uppdaterad: 2016-02-05 21:14

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6446

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?