Krönika

Dagens poesiläsare – Erik Stenkula

Dagens poesiläsare är Erik Stenkula i Norrköping. Han jobbar som förskollärare, skriver egen poesi, inspireras av Thåström och läser gärna poesi på ett tåg på väg bort någonstans.

stenkula

Varför läser du poesi?
För att den ger tröst och skratt, och för att några riktigt välformulerade rader ibland kan ge mer än en hel bok. För att det sparar tid.

Vad har poesin för betydelse för dig i ditt liv?
När jag var tonåring köpte jag nog diktsamlingar (Tomas Tranströmer och Stig Larsson) mest för att imponera på det motsatta könet, men med tiden tycker jag förhållandet till poesin fördjupats och ungefär som konst och konserter kan ge en, ger mig en extra dimension i livet, som kanske ibland går förbi den logiska delen av hjärnan. Vad är det det brukar heta? Den förhöjer livskänslan.

Hur ofta läser du poesi?
Jag har några favoritpoeter och favoritdikter jag gärna återkommer till. Claes Anderssons dikt ”Att älska är att respektera den älskades oberoende…” har jag till och med handskriven av författaren själv, inramad i hallen, precis som den nyligen avlidne Görans Palms dikt om havet.

Brukar du låna/ köpa poesi? I så fall hur ofta?
Möjligen när jag letar efter någon klassiker som jag undrar hur den var formulerad mer exakt, som Den kyssande vind av Hjalmar Gullberg.

Läser du poesi på något annat ställe än i böcker? (Ex. på nätet)
Ja om inte annat är det kul att hitta likasinnade på nätet, de som också uppskattar poesi och vad det kan göra med en. Och hitta fler fans av Claes Andersson eller Göran Palm.

Har du någon favoritpoet?
Både Göran Palm och Claes Andersson har öppnat ögonen på mig, när det gäller att dikt inte behöver vara så högtravande och märkvärdig. Jag gillar deras humor och deras glimt i ögat.

Favoritdiktsamling?
Mina bästa dagar av Claes Andersson.

Favoritdikt?
Jag tror på den ensamma människan av Gunnar Ekelöf. Den återkommer jag alltid till, och den gav mig en gång nyckeln till hur man bäst närmar sig en annan människa:

Det som är botten i dig är botten också i andra.

Finns det någon särskild sorts poesi som du läser mycket av?
Det ska finnas ett tilltal som går direkt in. Och Claes Anderssons författarskap fann jag under en säng hos en studiekamrat på en folkhögskola. Bara genom att finna titlar som ”Det är inte lätt att vara villaägare i dessa tider” visste jag att jag var något på spåren.

Finns det några särskilda teman inom poesin som du dras till?
Nja det vet jag inte. Jag dras nog mer till hela författarskap, om jag märker att jag finner fina korn som verkligen tilltalar mig.

Finns det någon typ av poesi som du inte gillar?
Bo Carpelans poesi försökte jag mig på, men formen han skrev i, hittade jag inte alls några ingångar i.

ensammaFinns det någon särskild diktrad/strof/något stycke som du tycker särskilt mycket om och brukar återvända till?
Ja, Gunnar Ekelöfs dikt Jag tror på den ensamma människan som jag beskrev ovan.
På vilken plats läser du helst poesi?
På tåg på väg bort. Eller i en trädgård med solen i nacken.

När läser du helst poesi?
När det finns tid och inget stör mig. Oftast på väg någonstans. Eller i väntan på sömnen.

Hur känns det att läsa poesi?
Åh, jag gillar koncentratet. Den ger tröst, trygghet och glädje. Gunnar Ekelöfs rader fick mig att duga som människa.

Påverkas din poesiläsning av hur du själv mår, eller av var du befinner dig i livet just nu?
Ja när min svärmor var döende köpte jag Den stora gåtan av Tomas Tranströmer till min dåvarande fru. Den diktsamlingen var en stor tröst även för mig.

Kan du säga något om HUR du läser poesi, alltså hur det går till när du läser? ( Läser du t.ex. snabbt, långsamt, fragmentariskt etc.?)
Snabbt tror jag. Sen sjunker orden in så där underbart långsamt istället.

Brukar du besöka poesiuppläsningar på bibliotek eller andra platser?
Nej, men jag har läst min egen poesi på det sättet.

Varför tror du att människor läser poesi?
För att det ger en extra dimension i livet, ungefär som en låt man gillar, ett teaterstycke man gärna ser om och om igen. Eller ungefär som sagorna man ville ha lästa för sig, kväll efter kväll, när man var liten.

den stora gatan

Vad kan poesin ha för betydelse i en människas liv?
Jag tycker att det ibland kan finnas ett sådant direkt tilltal i dikter, att det nog ibland har betytt skillnaden mellan liv och död för människor.

Vad kan poesi ha för betydelse i samhället?
Jag är så naiv att jag tror den kan få människor att närma sig varandra.
Vad tänker du om poesins förhållande till politiken?
Att en litteraturintresserade politiker som till exempel Olof Palme saknas nu för tiden. En metafor då och då, från de politiska talarstolarna skulle vara uppfriskande, och få folk att öppna både ögon och öron.

Varför tror du att så många upplever/ anser att poesi är en ”svår” genre? Är poesi verkligen svårt?
För att de missat humorn och glimten i ögat en del författare verkar ha.

Har du någon uppfattning om varför du började läsa poesi? Kan du till exempel minnas den första diktsamlingen/poesiboken du läste?
Som jag svarat på någon fråga tidigare: vi var på en skolresa i Göteborg, på den estetiska gymnasielinje jag gick då, och hade besökt bland annat konsthallen vid Götaplatsen. Då slank jag in på en bokhandel där på Avenyn och köpte bland annat Tomas Tranströmer För levande och döda och genast blev jag mycket intressantare bland tjejerna i bussen hem. Trodde jag i alla fall.

Fanns det poesi i hemmet när du växte upp?
Ja möjligen Bo Setterlinds poesi.

Fanns det andra typer av böcker än poesiböcker i hemmet när du växte upp? Fanns annan kultur, t.ex. skivor, konst, musikinstrument?
Ja jag tror jag var ett barn som blev väldigt mycket läst för. En favorit jag hade när jag var liten var Dr Dolittle. Jag kommer också ihåg tavlor jag kunde stå länge och titta på, och liksom drömma mig bort i, hemma och hos mormor. Vi i min familj gick också en hel del på barnteater som jag minns det, bland annat på en teater i närheten av Odenplan, dit vi åkte buss. Pappa spelade jazz och dansbandsmusik hemma, men själv fastnade jag för Beatles strax innan John Lennon sköts (jag var 9 år). Jag köpte en egen LP-skiva med Beatles greatest hits från 1964 som var en enda skiva jag ägde fram till tonåren. En skiva jag spelade flitigt med hörlurar på. Det var genom Berndt Egerbladhs TV-program Evergreens våren 1980 som jag upptäckt Beatles.

Läser din/ dina vänner/ partner/ föräldrar/ släktingar poesi?
Nej inte överdrivet mycket.

Fick du läsa poesi i skolan under uppväxten?
Ja jag hade en svenskalärare på högstadiet som var väldigt inspirerande, som gärna plockade fram diktklassiker på begäran, som till exempel Pär Lagerkvists Det är vackrast när det skymmer som min pappa vid den tiden påstod att han ville ha på sin dödsannons sen.

Fanns det något tillgängligt bibliotek med poesiböcker när du växte upp?
Javisst, men jag tror min ingång i poesi var en stor tjock bok jag fick tag på en bokrea. Svensk poesi hette den, och var en provkarta på allt svenskt som fanns fram till Lars Norén.

Har ditt poesiläsande ändrats något under den tiden/de år du läst poesi?
Jag har nog tagit till mig den djupare som vuxen, och strör gärna mina favoritdikter omkring mig, för att ge andra den ingång jag själv tycker mig ha fått till mycket poesi (åtminstone svensk).

Du som själv skriver poesi – vad har poesiläsandet haft för betydelse för ditt eget skrivande?
Min ingång i mitt skrivande har varit låttexter. Som Imperiets skiva Synd – den inspirerande mig till att själv börja skriva poesi.

Vilka poeter har inspirerat dig?
Får man svara Thåström där?

Är det nödvändigt att läsa andra poeter för att själv kunna skriva poesi?
Ja det tycker jag nog för att inte snöa in i sin egen själ helt.

Vad skulle du ge för tips till en människa som inte brukar läsa poesi men som kanske är nyfiken och vill börja läsa?
Ta nåt kul. Eller gå på en föreställning med poeten Bob Hansson.

Anna Carlén

Publicerad: 2016-06-03 11:34 / Uppdaterad: 2016-06-03 11:39

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?