Recension

: Grönlingen
Grönlingen Levi Pinfold
2016
Karneval
8/10

Växtkraft

Utgiven 2016
ISBN 9789187207532
Sidor 40
Orginaltitel Greenling
Översättare Emeli André
Först utgiven 2015
Illustratör Levi Pinfold

Om författaren

Levi Pinfold är en brittisk illustratör och författare, för närvarande bosatt i Australien. Han har tidigare utgett de två mycket uppmärksammade och prisbelönta böckerna Djangon och Svart hund.

Sök efter boken

Jag tillhör troligtvis inte den tänkta målgruppen för Levi Pinfolds böcker. Däremot är jag barnsligt förtjust i vackra och underliga bilderböcker. Grönlingen är ett utmärkt exempel på en sådan, både konst och barnbok på en och samma gång.

Herr Åkerström är bonde. En dag hittar han en gigantisk blomma på sin mark. I blomman ligger något som är nästan som ett barn, fast ovanligt grönt. Han kan inte låta varelsen ligga kvar där utan bär hem den till sin gård.

Herr Åkerströms fru är inte så förtjust i detta, hennes eventuella moderskänslor omfattar inte gröna hittebarn. Hon tycker att han genast ska lägga tillbaks Grönlingen där han tog den,

Men ett barn kan ej lämnas tillbaka

som vore det blott ett paket.

Plockat är plockat, gjort är gjort,

nu får Åkerströms leva med det.

Att få hem en sådan Grönling skapar förstås en massa oanade problem. Vad äter den till exempel och vad för slags säng vill den ha? Bonden Åkerström lyckas klura ut passande lösningar, men hans fru vill fortfarande att Grönlingen ska ut ur huset.

Jag tänker inte avslöja hela bokens handling här och nu. Den har inte mycket text och är på endast fyrtio sidor så jag tycker gott att du kan ta och läsa den själv, eller om du har ett lämpligt barn att läsa den för så desto bättre.

Här finns i alla fall mycket att förundras och roas/oroas av. Hur ska det gå med Åkerströms fru, kommer hon att ta Grönlingen till sitt hjärta till slut? Hur påverkar ett så märkligt hittebarn sin omgivning? Varför går det inga tåg längre? Varför är grannarna så arga? Vad är det som växer i telefonluren? Allt det och mer därtill får du (nästan) svar på under resans gång.

Pinfolds bilder är otroligt välgjorda med mycket detaljer att snöa in på om man gillar sånt. Om det påminner om något jag sett/läst tidigare så är det i så fall Shaun Tans bilderböcker. Jag blir nyfiken på Pinfolds tidigare böcker och kommer garanterat att kolla upp dem med. Översättningen känns säker med fina rim och en utmärkt rytm, den är nog kul att läsa högt.

Jag rekommenderar som sagt en genomläsning. Vilken åldersgrupp boken egentligen är tänkt för har jag ingen aning om, förmodligen ganska små barn (3-5år?). Jag är dock barnslig nog att älska handlingen, stämningen och illustrationerna. Det hoppas jag att du också är.

Joel Bergling

Publicerad: 2016-05-02 00:00 / Uppdaterad: 2016-05-01 22:01

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6538

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?