Recension

: Den långa vandringen
Den långa vandringen Martin Widmark
2018
Bonnier Carlsen
8/10

Till alla barn som vandrar

Utgiven 2018
ISBN 9789163898273
Sidor 36
Illustratör Emilia Dziubak

Om författaren

Fotograf: Cato Lein

Martin Widmark är folkhögskolelärare i svenska för invandrare. Han har skrivit såväl bilderböcker som läromedel samt flera framgångsrika bokserier för barn och ungdom, bland annat böckerna om LasseMajas detektivbyrå.

Martin Widmark – författarens hemsida.

Sök efter boken

På ena sidan av ett hav står en hungrig flicka med sin katt, som är hennes enda vän. De tittar på soluppgången och drömmer om platsen där solen går upp. På andra sidan om samma hav dör en hund och en pojke faller ihop bredvid honom. Sonia och Adam, som flickan och pojken heter, ska så småningom komma att mötas. Men mellan dem ligger en hel värld som vill dem illa.

Sorg och ensamhet, liksom barns utsatthet är tidigt närvarande teman i Martin Widmarks och Emilia Dziubaks bilderbokssaga Den långa vandringen. Martin Widmark känner många av oss annars igen som författaren till de monumentalt populära böckerna om LasseMajas detektivbyrå och Nelly Rapp – två barnboksserier som stadigt växer i omfång och hela tiden får nya unga läsare. På biblioteket där jag arbetar har vi till och med fått inrätta en särskild hylla för LasseMaja-böckerna, eftersom besökarna aldrig tycks sluta fråga efter dem.

Widmark och Dziubak har tidigare arbetat tillsammans i böckerna Lilla Sticka i landet Lycka och Huset som vaknade, båda vackert berättade och samspelta i text och bild. Mycket av tematiken känns också igen i denna tredje bok som har kommit nu. Dziubak har en illustrationsstil som gör varje detalj i bilderna livfulla och nyanserade, oavsett om det handlar om natur, stad eller människa. Tonen är jordig och här är träd, blommor, himmel och gatsten mjukt skuggade och ständigt nära verkligheten utanför boken. Samtidigt finns här också inslag som närmar sig det övernaturliga när träd och hav sträcker ut sina grenar och vågor och blir något av kommunicerande element i berättelsen. Dziubak har också ett sätt att gestalta barns utsatthet genom att teckna dem ensamma i stora, öde landskap och scener, som ibland påminner om Shaun Tans bilderböcker. Men medan Tan ofta är mer modern och urban och ofta befolkar sina berättelser med utomjordiska och absurda figurer att förälska sig i, håller sig Widmark och Dziubak i en värld som ligger närmare vår egen.

Det betyder inte att Den långa vandringen saknar magi. Tonen och språket i berättelsen andas saga som ibland kan föra tankarna till klassiska berättare som Bröderna Grimm och H.C. Andersen. Här reser människor med häst och vagn och handlar med silvermynt. Det är tydligt att det rör sig om en svunnen tid, samtidigt som det är lätt att känna igen sig i Sonia och Adams känslor och beröras av deras liv, alldeles oavsett när berättelsen utspelar sig. Boken har förhållandevis mycket text och innehåller en del ord som kan behöva förklaras för barn. Här finns också mycket att diskutera och tolka, vilket gör den till utmärkt bok att läsa tillsammans med en vuxen.

Martin Widmark skriver på sin webbsida att boken kom till med tanke på alla barn som vandrar. I det här fallet får vandringen ett lyckligt slut som visar på barns enorma, inneboende styrka. Adams och Sonias liv knyts ihop. De märker att ensamhet kan bli lite mindre ensam. Sorg kan bli lite lättare att leva med, även om du aldrig glömmer.

Anna Carlén

Publicerad: 2018-03-25 00:00 / Uppdaterad: 2018-03-24 11:30

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7287

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?