Gästrecension

: Finna dolda ting
Finna dolda ting: En bok om svensk rollspelshistoria Anna-Karin Linder Krauklis och Daniel Linder Krauklis
2015
Ordfront förlag/ Galago
6/10

Rejäl nostalgitripp för medelålders rollspelare

Utgiven 2015
ISBN 9789170378737
Sidor 253

Om författaren

Anna-Karin Linder Krauklis arbetar som speldesigner, lajvdesigner, teaterpedaog och kulturskribent. Hon har skrivit om kultur sedan 2009 och konstruerat pedagogiska spel ungefär lika länge och arrangerat lajv sedan 1998.

Daniel Linder Krauklis har sysslat med rollspel sedan 1985, enligt förlaget Galago. Han har bland annat skapat olika lajv och skrivit artikeln ”Rollspelsdöden i Signaler från Sverok”.

Gästinformation

För Mattias Lahti Davidsson går läsning och boksamlande hand i hand. Ett vackert bokband utövar en nästan lika stark lockelse som en bra text. Nästan. Bibliofilen i Mattias hittar ständigt tillbaka till de inbundna årgångarna av tidskriften Bokvännen (1946-1997). Oftast läser han flera böcker parallellt. Gärna nyutgivet och klassiker varvat. På nattduksbordet ligger i skrivande stund böcker av Astrid Lindgren, Julius Caesar, Mircea Cărtărescu, Margaret Atwood och Milan Kundera. Han har - hittills - läst till sidan 111 i Ulysses och aldrig öppnat Moby Dick. Men snart! Till yrket är Mattias journalist.

Sök efter boken

Samtidshistoria har sin lockelse. Vi är många som vill läsa om våra erfarenheter ordnade i ett större sammanhang och på ett strukturerat sätt. Anna-Karin och Daniel Linder Krauklis har skrivit ett stycke svensk spelhistoria som tog sin början för drygt 30 år sedan. I juni 1982 publicerades rollspelet Drakar och demoner. Då var de flesta i målgruppen tonåringar. Nu har de hunnit bli medelålders.

Författarduon har ambitionen att nå både dem som var med den gången, men även dem som vill förstå fenomenet rollspel först nu. En rejäl nostalgitripp väntar alla oss i den förstnämnda gruppen. Här finns ett rikhaltigt källmaterial i form av baksidestexter från regelböcker och spelkartonger nogsamt återgivna sida upp och sida ner. Här finns också intervjuer med en mängd människor. De berättar om hur omvälvande mötet med rollspel var. Igenkänningen kan vara stor:

Ganska snart hade vi börjat skapa egna världar som vi utforskade. Ofta utan att ha hittat på mer än en karta från början. Jag har alltid gillat att skapa historier, så rollspel passade mig som hand i handske. Det blev en livslång kärlek.

För den senare kategorin, de oinitierade, är det sannolikt svårare att tränga in i Finna dolda ting. Bara titeln kräver sin förklaring, precis som hela begreppet rollspel gör.

Deltagaren i ett ”bordsrollspel”, på engelska tabletop role-playing, spelar en rollfigur i en påhittad värld. Det är vanligt med Tolkieninspirerad fantasy, skräck eller postapokalyps. Men det finns inga begränsningar för vilka världar som förekommer. En av deltagarna har en särskild funktion som så kallad spelledare och avslöjar gradvis spelvärlden för deltagarna. ”Ni ser en grotta i berget. Vad gör ni?” Utifrån spelledarens berättelse får deltagarna bestämma hur deras rollfigurer ska agera. Ibland måste man rulla tärning för att pröva om rollfiguren lyckas. Det kan handla om att skjuta mitt i prick på en springande fiende, att ta ett språng över en ravin eller att finna dolda ting i en sedan länge förseglad gravkammare. Finna dolda ting är alltså en färdighet som rollfiguren kan pröva sin förmåga mot. Ett misslyckat tärningsslag kan leda till döden för rollfiguren.

Ja, det tar tid att förklara vad rollspel går ut på. Bara det faktum att ingen vinner kan vara svårsmält för en utomstående. Ett fascinerande skede i den svenska rollspelshistorien är moralpaniken som drabbade hobbyn på 1990-talet. Ämnet ägnas ett helt kapitel. Vuxenvärlden begrep aldrig riktigt vad tonåringarna höll på med, bara att de missade läxläsning och stärkande utomhuslekar. Men i vissa kretsar växte farhågorna till någonting större.

Författarna visar med åtskilligt källmaterial hur enstaka frikyrkoförsamlingar befarade satanism. Samtidigt varnade några barnpedagoger för fascism. Emellanåt fick de understöd av kvällstidningar och teve. Leksakskedjan Stor&Liten, liksom Åhléns, tog intryck och slutade sälja rollspel. Men paniken kom av sig, rollspelandet blev med tiden en del av föreningslivet. Hobbyn förgrenade sig till lajv, friform och blackbox (läs boken om du undrar vad det är). Därefter följde en nedgång. Internet och onlinespelen tog över. Nu stundar eventuellt en återuppståndelse.

Finna dolda ting är en generös historik, men lite spretig då alla korsklippta intervjuer och kopierade tidningsuppslag bryter upp den löpande texten. Troligen kommer den bäst till sin rätt hos läsare med vissa förkunskaper. Alla andra lär sig effektivast vad rollspel är genom att börja spela själva.

Mattias Lahti Davidsson

Publicerad: 2016-02-13 00:00 / Uppdaterad: 2016-02-12 22:32

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #6453

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?