Gästrecension

: Haragada
Haragada Svante Landgraf m.fl.
2008
Kaleidoskop
7/10

Välkommen till syndernas stad!

Utgiven 2008
Sidor 103

Gästinformation

Nils Hintze är tjugoåtta år och bor i Malmö, tillsammans med sambo och katt.

Sök efter boken

Rollspelet Haragada är en nätt liten pocketbok som med förtrollande berättelser välkomnar läsaren in i en värld där "Conan the Barbarian" blandas med Lawrence Durrells "Alexandriakvartetten", sagor från "Tusen och en natt" och antik egyptisk mystik. Berättarrösten Hadi, en lömsk tiggare, leder den nyanlända barbaren Bodric på en rundtur genom ökenstaden Haragada. Staden ligger utslängd mitt i en törstande öken fylld av djinner, märkliga hägringar och köttätande sandstormar. Haragada innehåller allehanda mystiska personer och platser. Hadi berättar bland annat om sagoberättaren Jalal Gazidi, som ofrivilligt väver in fragment av åhörarnas liv i sina sagor, Naphal, en fallen ängel som slåss på den väldiga gladiatorarenan, med en av sina förkolnade vingar som svärd, och Härskaren, en mumifierad nekromantiker som bor i ett palats bestående av tre pyramider. Hadis rundtur slutar naturligtvis med att barbaren Bodric rånas på både pengapung och svärd. Staden Haragada är på alla sätt ett girigt, lömskt och farligt ställe.

Haragada är en svensk variant på de amerikanska indierollspel som de senaste tio åren revolutionerat hobbyn. Dessa rollspel bygger inte på att samla poäng genom att "hacka" orker, utan är snarare system för att tillsammans leka med sin kreativitet och skapa historier knutna till mänskliga moraliska frågor ("Dogs in the Vineyard"), konflikter i relationer ("The Shadow of Yesterday") och berättelser så som de berättas i romaner, filmer och teveserier ("Primetime Adventures"). Fokus har förskjutits från brädspelsregler till dramatiska berättelser där alla, inte bara spelledaren, hjälps åt att bestämma vad som händer.

Varje spelare ska skapa en huvudperson som befinner sig i ökenstaden Haragada. Detta kan göras från de inspirationstexter som finns i boken, eller från helt egna idéer. Spelet bidrar sedan med ett system för att bygga in huvudpersonerna i konflikter och dramatiska situationer som för handlingen framåt. Spelarna "är" inte sin huvudperson utan snarare en medförfattare med huvudsakligt ansvar för just denna person i berättelsevärlden. Konflikter uppstår då två spelare vill berätta olika historier, och dessa konflikter löses med tärningsslag. Själva spelsystemet är mycket välgjort, men tyvärr ganska krångligt beskrivet. Det krävs flera genomläsningar för att få en bild av hur spelet är tänkt att spelas och läsaren kastas ofta mellan olika sidhänvisningar.

Haragadas styrka är helt klart den romantiska och ödestunga sagokänslan. Staden tycks rymma alla tänkbara trasiga och märkliga livsöden. Det som saknas i Hadis beskrivningar av staden är en känsla av att dessa personer och platser finns på riktigt, att de har känslor och tankar precis som oss. Istället staplas den ena otroliga och magnifika idén ovanpå den andra. Detta gör att man som läsare distanseras. Hur tragiska livsöden som än omnämns, så känns det aldrig riktigt som om man bryr sig. Haragada är nog ett spel som bättre lämpar sig för just häftiga berättelser, snarare än tematiska utforskningar av de egna spelarnas känslor och erfarenheter av sin omvärld. Kanske kan man heller inte riktigt begära detta av ett rollspel Â…

Haragada är inget enkelt spel, men det är helt klart ett spel i den svenska rollspelsutvecklingens absoluta framkant, och ett ypperligt verktyg för att skapa svindlande historier om svek, våld och krossade drömmar. För övrigt är boken jäkligt snygg!

Textutdrag (Visa/göm)

Nils Hintze

Publicerad: 2008-05-17 00:00 / Uppdaterad: 2008-05-17 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #2918

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?