Recension

: Jack Uppskäraren
Jack Uppskäraren Glenn Lauritz Andersson
2008
Historiska Media
4/10

Legenden om Jack the Ripper dissekerad

Utgiven 2008
ISBN 9789185507283
Sidor 312

Om författaren

Fotograf: Historiska Media

Glenn Lauritz Andersson är kulturhistoriker och författare. Han har tidigare publicerat boken ”Mordet på Dagmar Kofoed och andra kriminalfall från nordvästra Skåne” (2002).

Glenn Lauritz Andersson – Författarens egen hemsida.

Sök efter boken

Det finns något med mördare – och kanske framförallt seriemördare – som verkar locka en ganska stor publik: se på mängden filmer och böcker som mals ut i ständigt nya variationer på ett gammalt tema. Den genuina arketypen för genren finner vi kanske i den verkliga historien om mördaren "Jack the Ripper" (eller Jack Uppskäraren).

Många känner nog till historien i grova drag: i slutet av 1800-talet begås inom en relativt kort tidsrymd ett tiotal synnerligen bestialiska mord. Alla offren är prostituerade kvinnor i Londons fattigare områden kring Whitechapel och East End. Polisen står närmast handfallen inför raden mord, och även om det finns många som misstänks så lyckas polisen aldrig finna någon skyldig. Följden har blivit allsköns mer eller mindre fantasifulla teorier om vem mördaren kan ha varit. Så har exempelvis den brittiske prins Albert, bland många andra, anklagats för att vara mördaren.

I den här boken beskriver Glenn Lauritz Andersson historien kring Jack the Ripper, i detalj. De mördade kvinnorna skildras så nära det är möjligt (i många fall vet man väldigt lite om offrens liv). Morden skildras likaså mycket ingående, i all sin extrema och blodiga brutalitet – ackompanjerat av fotografier på de lemlästade kvinnorna tagna på brottsplatsen eller bårhuset. Den fruktlösa polisinsatsen, och all den mytbildning som uppkommit kring vem mördaren kan ha varit, behandlas också på djupet.

Andersson skriver en saklig fackprosa, och förhåller sig hela tiden kritiskt granskande till alla de olika teorier som florerar kring vem Jack the Ripper egentligen kan ha varit. Bäst blir den här boken också i det kapitel där Andersson ger sig i kast med att granska vad som ligger till grund för alla de olika teorier som florerar om vem Jack the Ripper kan ha varit. Anderson genomför här ett veritabelt lustmord, om formuleringen ursäktas, på mer eller mindre vansinniga och illa underbyggda teorier. Boken är också ordentligt refererad för den som vill läsa vidare på något område.

Så långt är allt gott och väl. Boken förutsätter dock att läsaren redan är fascinerad av ämnet – någon argumentation kring varför man annars skulle bry sig om, eller vad man skulle kunna lära sig av, ett antal 120 år gamla ouppklarade mord förekommer inte.

Baksidan av författarens ambition att förhålla sig så objektiv som möjligt är att boken har blivit väldigt torr, bildligt talat, i sitt sätt att skildra händelserna. Redan i förordet förklarar också Andersson att han inte tror att det finns någon möjlighet att lösa mysteriet Jack the Ripper, eftersom de samtida utredningarna är så bristfälligt genomförda. Att läsa den här boken blir därmed som att se en synnerligen slabbig skräckfilm som man redan vet slutet på.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2008-05-16 00:00 / Uppdaterad: 2008-05-16 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2917

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?