Recension

: De Små Tingens Gud
De Små Tingens Gud Arundhati Roy
2015
Brombergs Bokförlag
7/10

”Dagen då Historien hemsökte dem på bakre verandan”

Utgiven 2015
ISBN 9789173376624
Språk 332

Om författaren

arundhati-roy

Foto: Sarah Lee

Arundhati Roy är författare, samhällsdebattör och fredsaktivist, född 1961 i den indiska delstaten Kerala. Roy var den första indiska författare som tilldelades Bookerpriset. Det fick hon 1997 för romanen De små tingens gud. År 2017 kom hennes andra roman The Ministry of Utmost Happiness.

Sök efter boken

Ett tvillingpar, förbjuden kärlek, ond bråd död. En uppgörelse med kastsystemet. Brytandet av politiska och religiösa tabun. En skildring av det indiska samhället. I Arundhati Roys roman De Små Tingens Gud ryms allt.

Rahel återvänder till barndomens hem och översköljs av minnen. I Ayemenem i södra Indien bodde hon med sin familj. Där älskade hon sin mor Ammu, sin tvillingbror Estha. Där älskade hon den oberörbare paravanen Velutha. Där dog hennes kusin Sophie Mol. Där älskade Ammu om natten den man hennes barn älskade om dagen.

Roys språk levandegör och tränger innanför huden. Hennes ord förflyttar mig till provinsen Kerala.

Men i början av juni kommer sydvästmonsunen och så följer tre månader av vind och vatten med korta perioder av skarpt, gnistrande solsken som uppsluppna barn fångar och leker med. Landskapet blir skamlöst grönt. Gränser suddas ut när tapiokastängsel slår rot och blommar. Tegelmurar blir mossgröna. Pepparrankor klättrar upp i elstolparna. Vilda klängväxter bryter igenom lateritbankarna och väller ut över de översvämmade vägarna. Båtar går i skytteltrafik i basarerna. Och småfisk simmar i vattnet som samlats i groparna på landsvägarna.

Romanen innehåller skildringar av de politiska systemen i Indien under 60- och 70-tal; kastsystemet, kommunistledningen, sexismen, de koloniala krafterna. Den innehåller också magisk realism, barndomens tankesätt: ”Hon upptäckte att Sophie Mol var vaken under sin begravning. Hon pekade ut Två Saker för Rahel”. Det är i dessa bitar romanen påminner mycket om Salman Rushdies Midnattsbarnen. Estha och Rahels band som är så starkt att de känner vad den andra känner, tänker vad den andra tänker. Indiens historia som relateras genom huvudpersonernas liv. Tvillingarna som känner doften av Historien som en fläkt av gamla rosor, picklesfabriken.

De Små Tingens Gud driver läsaren ständigt vidare genom löften om att svara på de frågor den själv väcker. Vad skedde egentligen med Sophie Mol? Varför Omplacerades Estha? Vad utlöser den stora tragedin?

Det är Brombergs förlag som gjort en satsning och nyutgivit Roys klassiker som vann Bookerpriset 1997. En roman som levandegör Keralas historia genom tvillingarna Rahel och Estha. En roman som fastslår:

Att det i själva verket började på den tid då kärlekslagarna tillkom. De lagar som fastställer vem som får bli älskad och hur.
Och hur mycket.

Tone Sundberg Brorsson

Publicerad: 2015-04-10 00:00 / Uppdaterad: 2015-04-10 20:07

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6080

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?