Gästrecension

: Tom, lille Tom
Tom, lille Tom Barbara Constantine
2014
Sekwa
4/10

Den lille Tom med det stora hjärtat

Utgiven 2014
ISBN 9789187648144
Sidor 255
Orginaltitel Tom petit Tom, tout petit homme, Tom
Översättare Maria Bodner Gröön
Först utgiven 2011

Om författaren

Barbara Constantine är bosatt i Paris och har arbetat som dansare, keramiker och filmscripta innan hon debuterade 2007 och blev författare på heltid. Den senaste av hennes romaner heter Och sen Paulette och har översatts till flera olika språk. Tom, lille Tom är hennes tredje roman och översattes till svenska 2014.

Gästinformation

Sara Swedhs har en pinfärsk kandidatexamen litteraturvetenskap, är en öm moder, söker jobb och driver olika hobbyprojekt tillsammans med sina vänner. Hon skriver också en hel del; bland annat poesi, skönlitteratur och intressanta blogginlägg (http://saroow.se). På fritiden slukar Sara all sorts kultur från både hög- och lågspektrat. I högstadiet vann hon det lilla nobelpriset i byskolan där hon gick; och drömmer i smyg om att göra en liknande succé i vuxen ålder. Men till dess nöjer hon sig med en kaffe och en bok på farstun i förmiddagssolen.

Sök efter boken

När jag läser på omslaget av boken Tom, lille Tom beskrivs den som ”en bok full av både humor och allvar, och karaktärer som är omöjliga att inte älska”. Det är en bra beskrivning som fångar in huvuddragen av boken, samt lägger fokus på dess älskvärda karaktärer. Det är en mycket lättsam bok, som med all enkelhet kan läsas i ett svep. Även om jag läste den i två svep. Livet kom emellan, som det heter. Jag ska vara ärlig med er; den här boken fick jag under en av de svåraste perioderna av mitt liv hittills. En bok som var enkel att läsa och älska var precis det jag behövde. Den bästa, om jag får säga det själv, medicinen för sinnet.

Tom, lille Tom handlar om elvaåriga Tom som lever med sin mamma Joss i en husvagn. Joss har några ströjobb här och där, ett hätskt temperament och kämpar med sina gymnasiebetyg och svårigheter att läsa och skriva. Joss och Tom är fattiga, därför måste Tom ibland ge sig ut på räder i grannarnas trädgårdsland och ”låna” lite mat. En kväll ligger en äldre dam och gråter i ett av landen som Tom brukar besöka om nätterna. Detta blir början på en kärleksfull vänskap.

Boken berör svårigheterna att vara en ung mamma utan utbildning och en trygg tillvaro. Joss fick Tom redan som trettonåring, vilket gör att Tom kan verka vara mycket mer mogen för sin ålder än andra elvaåringar. Han har tidigt fått ta ansvar för deras överlevnad och han hjälper sin mor med hennes studier, eftersom han är bättre på att läsa och skriva. Ibland är det som att det är Tom som är föräldern, istället för Joss. Det bidrar med en intressant dynamik mellan mor och son, som kan upplevas som lika delar frustrerande och kärleksfull. Det handlar också om ensamheten som många äldre får utstå och saknaden efter en far. Tom får tidigt erfara att livet kantas av många svårigheter som man måste ta sig igenom; men om man hjälps åt går allting mycket enklare. Kärleken, gemenskapen och att aldrig ge upp är någonting som beskriver den här boken väldigt bra. Dock skulle jag säga att boken handlar allra mest om en ung pojkes stora hjärta, som griper tag i läsaren med stor ömhet.

Det som jag tycker saknas i Tom, lille Tom är att det blir lite för mycket av det goda mot slutet. Alla är snälla. Det kanske ska fungera som en motvikt till livet som redan är besvärligt, men karaktärernas snällhet skapar inte tillräckligt med spänning för att intresset ska hållas vid liv hela vägen. Joss är den enda karaktären som bidrar med någonting mer än snällhet. Enbart en karaktär? Jag vet inte om det räcker. Jag upplever det som att det blir lite för tunt. Boken tappar lite av sin charm efter att jag hade kommit halvvägs in i handlingen. Jag hade önskat mig någonting mer för att betyget ska kunna bli högre.

Boken är en riktig feel good och fungerar alldeles utmärkt när man behöver uppmuntras och tänka på annat. Boken är definitivt värd att ge en chans. Det lättsamma och enkla är lika viktigt, som det hårdsmälta och tunga. Precis som livet på det stora hela.

Sara Swedhs

Publicerad: 2015-03-14 00:00 / Uppdaterad: 2015-03-12 20:31

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #6050

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?