Recension

: Halv elva en sommarkväll
Halv elva en sommarkväll Marguerite Duras
2002
Lind & Co
8/10

Förhållandens dödsdrift

Utgiven 2002
ISBN 9189538110
Sidor 112
Orginaltitel Dix heures et demie du soir en été
Översättare Ingmar Forsström
Först utgiven 1960

Om författaren

Marguerite Duras är en av Frankrikes mest uppmärksammade författare och har även arbetat med film och teater. Hon föddes 1914 i Gia Dinh i Saigon i dåvarande Franska Indokina (nuvarande Vietnam) och dog 1996 i Paris. Sin uppväxt skildrade hon 1950 med romanen En fördämning mot Stilla Havet. Andra kända verk är Älskaren (1984) och manuset till filmen Hiroshima min älskade.

Sök efter boken

En kvinna är på bilsemester i Spanien med sin man, dotter och en väninna när ett oväder bryter ut och de tvingas övernatta på ett överfullt hotell i en landsortsstad. I staden är en man på flykt efter att i vredesmod ha skjutit ihjäl sin unga hustru och hennes älskare. Polisen patrullerar och det sägs att mannen gömmer sig på taken. När ovädret bedarrar och gryningen kommer ska de säkert gripa honom.

Kvinnan, Maria, dricker för mycket. Kanske dricker hon därför att de uppblossande känslorna mellan maken och väninnan är så tydliga. Kanske är det hennes drickande som drivit dem i varandras armar. Maria bara väntar på steget som ska tas. Hon väntar med skräck, och med otålighet. Paralyserad, som vittnet till en bilolycka.

Egentligen borde det vara på tok för övertydligt. Triangeldramerna som speglar och kontrasterar varandra. En lagom tentafråga i litteraturvetenskap, tematiken i Halv elva en sommarkväll. Åskvädret, mordet, alkoholismen. Otroheten på väg att hända.

Marguerite Duras beskrivs ofta som en filmisk författare och hon ger begränsad information om sina karaktärer och sammanhang. Halv elva en sommarkväll har drag av borgerligt drama med det tillslutna rummets få karaktärer som oupphörligt skaver mot varandra. Eller som ett o’neillskt eller norenskt par på semester i Lorcas Spanien: den civiliserade ytan med alla sina sjaskiga bottnar mot en bakgrund av blodshämnd och desperat passion.

Jag är grymt svag för Lind & Co:s snygga nittonhundratalsserie och i andra delar har jag haft utbyte även av förordet. Här har förlaget emellertid gått på ett känt och prestigefyllt namn – Artur Lundkvist – och brytt sig mindre om det faktum att han dels inte har något intressant att säga, dels avslöjar hela handlingen. Minus i kanten för det.

Men skit i förordet och läs romanen. Halv elva en sommarkväll utforskar på hundra kompakta sidor en relations komplexitet och dödsdrift. Duras sätter upp sina speglar i äktenskapets slutna låda med avundsvärd skicklighet och får fatt i något mycket svårgripbart. Någonting uttröttande men ändå ibland kittlande i att vara människa.

Textutdrag (Visa/göm)

Ella Andrén

Publicerad: 2007-01-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-07 11:03

Kategori: Recension | Recension: #2346

3 kommentarer

Lind & Cos NITTONHUNDRA-serie är ett mycket bra initiativ; att ge ut verks om betytt mycket, eller mindre kända verk av kända författare och göra dme tillgängliga på svenska är bra, att förmedla litteratur ur ett annat språkområde än det anglosaxiska är också mycket bra, förorden håller också fta hög kvalitet det håller jag med om. Dessutom är utgåvorna väldigt snygga, ett kalrt plus i kanten.

"Halv elva en sommarkväll" är den enda av de jag har i bokhyllan i denna serie, och det är de flesta, som jag inte hunnit läsa än, men MAruerite Duras övriga produktion ger mig starka förhoppningar även om denna roman.

Fredric Oregistrerad 2007-01-21 20:59
 

Lind & Cos NITTONHUNDRA-serie är ett mycket bra initiativ; att ge ut verks om betytt mycket, eller mindre kända verk av kända författare och göra dme tillgängliga på svenska är bra, att förmedla litteratur ur ett annat språkområde än det anglosaxiska är också mycket bra, förorden håller också fta hög kvalitet det håller jag med om. Dessutom är utgåvorna väldigt snygga, ett kalrt plus i kanten.

"Halv elva en sommarkväll" är den enda av de jag har i bokhyllan i denna serie, och det är de flesta, som jag inte hunnit läsa än, men MAruerite Duras övriga produktion ger mig starka förhoppningar även om denna roman.

Fredric Oregistrerad 2007-01-21 21:00
 

Nu när våren verkligen är här, på riktigt, kändes det helt perfekt att sträckläsa "Halv elva en sommarnatt" på skärholmen i ett trångt litet rum med öppna fönster och känna alla nya dofter och lyssna till fågelsången. Det var den första boken jag läst av Duras och det kommer absolut bli fler, "Älskaren" står nog på tur. Jag tyckte mycket om språket, hur Duras struntar i att ge så mycke information om karaktärerna i boken utan gör att man får utforska och tolka personerna på eget vis, men hjälp av sin egna fantasi, väldigt filmiskt på nåt vis känns det att läsa om ovädret och polisens visslande. Lind & Cos NITTONHUNDRA-serie är ett mycket bra initiativ som förgående talare sa, men jag håller med recesenten att förordet inte var någonting att hurra för. Däremot så skulle jag tex aldrig nog ha läst Albert Camus Brev till tysk vän" utan att denna utgåva skulle utkommit i en sån här snygg lite pocket så egentligen är ju det bagateller. Det är ju bokens innehåll man vill läsa, inte någon annans tolkning. "Halv elva en sommarkväll" rekommenderar jag alla att läsa. Tack för en bra recension.

Jonatan Oregistrerad 2007-04-16 18:05
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?