Recension

: Tankar mellan hjärtslag
Tankar mellan hjärtslag Neftali Milfuegos
2015
Wahlström & Widstrand
7/10

Mellanförskap mellan hjärtslag

Utgiven 2015
ISBN 9789146226666
Sidor 252

Om författaren

Neftali Milfuegos är född 1990 och bosatt i Stockholm. Tankar mellan hjärtslag är hans debutroman. Neftali Milfuegos är en pseudonym.

Sök efter boken

Uttrycket mellanförskap hörde till Språkrådets lista över nya ord 2014. Det är ett begrepp som beskriver erfarenheter av att känna sig utanför ett samhälles gemenskap. ”Mellanförskap är ett ord för en känsla av att höra till – men bara nästan. Den som lever i mellanförskap kanske känner sig som chilenare i Sverige men som svensk i Chile, till exempel.” skriver tidningen Sesam om mellanförskapet.

Ett mellanförskap är också i högsta grad det som Neftali Milfuegos skriver om i sin debutroman Tankar mellan hjärtslag. Det är en vildsint och språkligt kompromisslös dagbok om just ovan nämnda erfarenhet; den att inte riktigt tillhöra vare sig det ena eller andra. Neftali är uppväxt i Sverige, Stockholm, ”mellan orten och innerstan.” I ett område där majoriteten var svenskar med ljust hår, ljus hy och ljusa ögon. Där det fanns något i luften, där ingen sade sig vara rasist men ändå lät rasismen sippra ut genom munnen. På platsen där han har växt upp blir han ständigt ifrågasatt. För sitt utseende. För ursprunget, som tycks vara omöjligt att kringgå.

Samtidigt drömmer Neftali om sitt andra land. Landet han egentligen inte känner. Chile. En bit in i boken återvänder han också dit för att studera på frilanslinjen i Valparaiso. Större delen av dagbokstexten befinner han sig också där. Men det är inte studierna som är i fokus. Det är allt det andra. Vännerna, kärleken, politiken, ockupationerna. Texten är både neurotiskt talspråklig och stillsamt poetisk. Neftali Milfuegos berättar om Chile, och Latinamerika så som han känner det. Han berättar också om Sverige, på distans. Om våldet som har format kulturerna, delvis i det synliga men också inifrån, i det tysta. I Chile ockuperar ungdomar sina gymnasieskolor och kräver rätt till fri skolgång, ursprungsbefolkningen ockuperar och kräver rätten till sin egen terräng. Aktivisterna döms sedan efter terrorlagstiftningen; ses som terrorister. Samtidigt är REVA i full gång i Sverige. Människor krävs på sina ID-handlingar och måste bevisa sin oskuld i rättskränkningar som bara pågår.

Det finns en uppenbar politisk eld i Milfuegos bok. Som om varje ord är laddat med blod och varje tanke är en tanke som ska leda till handling. Prosan är rastlös, men på samma gång bjuder dagsboksformen på en rundgång som inte alltid för läsaren framåt.

Neftali Milfuegos är som bäst när raseriet bryts av i lugnare partier. När dagsboksjaget rör sig över gatorna i Valparaiso med dess elkablar och muralmålningar, eller när han hänger på innegården i sina vänners kollektiv. Då skapas nyanser i allt det laddade och mellanförskapet blir synligt, på riktigt.

Anna Carlén

Publicerad: 2015-02-27 00:00 / Uppdaterad: 2015-02-26 20:18

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6035

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?