Nyhet

Om att skriva, poesi och modersmord, lite sånt

Idag har jag tillslut fått grepp om bokmässan. Bok & Bibliotek är lite abstrakt de första tre dagarna – söndag är lite mer avmätt och lugnare. Mässan pågår, den finns – där ute någonstans utanför här där jag sitter och skriver och äter deras förbannat sura äpplen och jag kan inte sluta, det är vad som bjuds.

Och bokmässan pågår fortfarande för fullt. Inget fel alls, bokmässa, att vara lite svårfångad. I år var mitt urval lite mer intressestyrt. Jag hade Rum för poesi, till hjälp, tack rum! En plats för ett möte med poeter och poesi – mer direkt och nära ovanför montervimlet.

Jonas Ellerström (Foto: jag)

Jonas Ellerström (Foto: jag)

På tal om Rum för poesi så är det där Brasilientemat kommer in för mig. När det gäller poesi och poetiska rörelser i Brasilien så är ordet ”mångfald” ganska underdrivet. Det är snarare ett poetiskt sammanhang knutet till olika städer – och verkar i lokala intellektuella och konstnärliga kretsar. Renato Lessa (ordförande i Stiftelsen för Brasiliens Nationalbibliotek) berättade att Brasilien satsar på både en nationell och en internationell kulturpolitik – att synliggöra brasilianska konstnärer och författarskap genom att satsa bland annat på översättningar och som nu, på bokmässor runt om i världen. Och jag vill öppna den brasilianska poesidörren! fler översättningar och antologier. Poesin värderas högt i Brasilien – som den ska värderas. Folkligt intresse. Utanför tanken om att poesin är i kris, för det kan den väl aldrig bli? I alla fall i tanke – så tänker jag. Jag kommer recensera bland andra Paulo Henriques Britto i höst för dagensbok.

Min första intervju klockan 11 i torsdags var med Jonas Ellerström, förläggare, poet och översättare. Utifrån hans så annorlunda poesihistoria Under tidens yta. Mer om förlaget och intervjun kommer så fort jag kan men lite spontant från den intervjun – att han tycker att det är viktigt att inte helt köpa rådande ”litterära kanon”. Ellerström vill hellre visa på mångfalden genom att bryta mot kanon genom att presentera namn som kanske glömts bort men som varit viktiga i sin tid och sammanhang, ofta med samma litterära kvalitet som de som blev de stora namnen. Att belysa hur alla författare växer i sina sammanhang, influenser som inte alls kan göras obetydliga. ”Kanon” har sällan fel – men är djupt förenklad, menar Ellerström, som gärna vill se mer av dylika initiativ till poesins historieskrivning, av redaktörer, poeter och framför allt från läsare av poesi. ”Sakletaren” Ellerström – konstaterar att boken är mer av ett kärleksfullt intresse för poesin, ”till läsare att läs det här”, och samtidigt återintroduceras några av 1900-talets bortglömda diktare och diktverk.

Ett seminarium om Marguerite Durass näst sista bok Att skriva – och nej, det är inte som titeln antyder en handbok – men ett gott råd ger hon tydligen angående att skriva: ”Håll dig borta från människorna.” Tydligt understruket dessutom då ordet ”ensamhet” finns nämnt över 150 gånger i boken, säger Kennet Klemets som översatt boken. Att skriva är Duras litterära testamente till eftervärlden – enligt Klemets.

negar

Negar Naseh (foto: jag)

Jag hamnade på ett seminarium med Negar Naseh och Lotta Lundberg. Om modersrelationen mellan dotter och mor, ett klassiskt tema. Negar Nesah har skrivit Under all denna vinter, en roman som tar tematiken och fullständigt gör sin grej. En unik debutroman och Naseh är en stor gestaltare.

”De flesta barn, har ju någon gång tänkt tanken modersmord. Kanske inte så direkt, men …”

Beklagligt nog fanns inte tid för min inbokade intervju med Lars Lerin om hans bok Egna hem (CKM Förlag). Lerin är ju ett dragplåster i dessa sammanhang – stor folksamling kring SR-montern igår när han samtalade med Marie Lundström i ”Lundströms Bokradio” (P1). Och han berättade att han i sommar har stängt in sig i sin varma ateljé och målat bokpärmar. ”Jag har målat pärmryggar i sommar.” Bokryggsmålningarna ska ställas ut på Lars Bohmans galleri, vernissage 2 oktober. Lerin är också aktuell med ljudboken Snigelsommar (Tundell Salmson audio) och med Naturlära: limes norrlandicus (Albert Bonniers Förlag).

Lars Lerin blir intervjuad av Marie Lundström (SR P1) (Foto: jag)

Lars Lerin blir intervjuad av Marie Lundström (SR P1) (Foto: jag)

Några möten bland många fler. Mer om fler inom kort. Nu är jag trött. Trött på vimmel. Ska hem.

Håkan Kristensson

Publicerad: 2014-09-28 15:40 / Uppdaterad: 2014-09-29 10:57

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?