Recension

: Mirakelverkstaden
Mirakelverkstaden Valérie Tong Cuong
2014
Sekwa förlag
6/10

Bladvändare med mjäkigt slut

Utgiven 2014
ISBN 9789186480974
Sidor 261
Orginaltitel L’atelier des miracles
Översättare Sofia Strängberg
Först utgiven 2013

Om författaren

Valerie_Tong_Cuong
Foto: Delphine Jouandeau

Valérie Tong Cuong (född 1964) arbetade med kommunikation innan hon blev författare på heltid. Hon har gett ut en rad böcker i Frankrike och skriver även film- och tevemanus. Hon har tilldelats en rad priser, bland annat Prix du livre optimiste 2013.

Sök efter boken

Mirakelverkstaden är en sådan där bok som man inte riktigt kan lägga ifrån sig när man väl börjat läsa. Både handlingen, berättarstilen och upplägget driver läsningen framåt. Men kanske motsvarar inte romanens upplösning förväntningarna? Jag väntar mig något mycket mer komplext i slutet än vad jag får.

Tre personer turas om att i jag-form driva berättelsen framåt. Millie startar berättelsen när hon vaknar upp av att det brinner i hennes lägenhet. Millie lever ett ensamt liv och hoppar från vikariat till vikariat som sekreterare och allt-i-allo på olika kontor. Hon är kompetent men får aldrig riktigt chansen att visa vad hon går för. När hon förlorar sitt hem i branden och hamnar medvetslös på sjukhus ser hon sin chans att börja om på nytt genom att låtsas att hon fått en minnesförlust. Monsieur Mike är desertör från det militära och lever som hemlös på gatan efter att familj och samhälle vänt honom ryggen. I ett revirbråk hamnar även han på sjukhus och får möjlighet till en omstart. Mariette, slutligen, är en utbränd lärare i ett olyckligt äktenskap med en högt uppsatt politiker. En dag brister det för henne och hon hamnar på en psykiatrisk klinik. Det blir hennes chans att börja om.

Chansen till omstart består av Mirakelverkstaden som förestås av Jean. På Mirakelverkstaden får man tak över huvudet och uppgifter som ger en möjlighet att utvecklas till sin egen fulla potential. Millies, Monsieur Mikes och Mariettes liv får alla en helt ny mening och de blir lyckliga på ett sätt de nog inte varit på mycket länge, om någonsin?

Någonstans i bakgrunden känner man som läsare att något är galet här. Vilka baktankar har Jean? Vad är Mirakelverkstaden egentligen? Är allt så lyckligt och väl anordnat som man vid en första anblick kan tro?

Bortsett från det lite snopna slutet så lämnar boken läsaren med frågor om vad som är viktigast: välgörenhet i sig eller anledningen till välgörenhet. Spelar det någon roll varför man hjälper en hemlös man som på grund av medicinering riskerar att dö om han bor kvar på gatan? Hur mycket är ärlighet och sanning värt när det kommer till överlevnad?

Cecilia Bergman

Publicerad: 2014-04-30 00:00 / Uppdaterad: 2014-04-28 22:33

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5651

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?